ßßß
Przepis pochodzi ze strony Max kuchnie.Czas przygotowania 60 minutskładnikiciasto1/2 kg mąki15 dag margaryny2 jajka2 łyżki miodu kurpiowskiego prawdziwego2 łyżeczki sody oczyszczonejsmażone orzechy30dag orzechów włoskich10dag cukru2 łyżki wody2łyżki miodu kurpiowskiego12 dag masładodatkowo2 masy kajmakowe1 polewa czekoladowa1/2 szkl ponczu1 słoik konfitury wiśniowej z wiśni nadwiślańskiej
wykonanieDo miski wkładamy przesiana mąkę sodę, mieszamy suche składniki.Do suchych składników dodajemy margarynę, miód i jajka zagniatamy ręcznie lub mikserem. Ciasto dzielimy na pół i wykładamy w dwie formy wyłożone papierem do pieczenia..Przygotowanie smażonych orzechówDo garnka wkładamy miód, masło, wodę, cukier chwilę gotujemy dodajemy orzechy i smażymy około 7 minut.Pierwszy placek pieczemy około 20-30 minut w 180stopniach do zarumienieniaNa drugi placek wykładamy smażone gorące orzechy .Pieczemy około 20-30 minut do zarumienieniaSkładanie ciasta, upieczone ciasto studzimy.Placek bez orzechów nasączamy ponczem, smarujemy konfiturą wiśniową masą kajmakową, przykrywamy drugim plackiem z orzechami polewamy polewą czekoladową posypujemy orzechami włoskimi.ZakończenieDo ciasta kruchego nie dodałam cukru z uwagi na słodkie przełożenie konfiturą i masą kajmakowa. Jak ktoś lubi słodkie można dodać cukier według własnego smaku.