Wykonanie
Ciasto które uwodzi. nie tyle smakiem, aromatem co samym wyglądem. To połączenie smaków, które większość z nas lubi. Aromat
miodu przeplatający się z nutą
konfitury wiśniowej uwieńczony smażonymi
orzechami polewą i
czekoladą. Zadowoli każde podniebienie. Od mniejszego po większego konesera
słodyczy.

Przepis pochodzi ze strony Max kuchnie.Czas przygotowania 60 minutskładnikiciasto1/2 kg
mąki15 dag
margaryny2
jajka2 łyżki
miodu kurpiowskiego prawdziwego2 łyżeczki
sody oczyszczonejsmażone
orzechy30dag
orzechów włoskich10dag
cukru2 łyżki
wody2łyżki
miodu kurpiowskiego12 dag
masładodatkowo2 masy kajmakowe1
polewa czekoladowa1/2 szkl ponczu1 słoik
konfitury wiśniowej z
wiśni nadwiślańskiej

wykonanieDo miski wkładamy przesiana
mąkę sodę, mieszamy suche składniki.Do suchych składników dodajemy
margarynę,
miód i
jajka zagniatamy ręcznie lub mikserem. Ciasto dzielimy na pół i wykładamy w dwie formy wyłożone papierem do pieczenia..Przygotowanie smażonych
orzechówDo garnka wkładamy
miód,
masło,
wodę,
cukier chwilę gotujemy dodajemy
orzechy i smażymy około 7 minut.Pierwszy placek pieczemy około 20-30 minut w 180stopniach do zarumienieniaNa drugi placek wykładamy smażone gorące
orzechy .Pieczemy około 20-30 minut do zarumienieniaSkładanie ciasta, upieczone ciasto studzimy.Placek bez
orzechów nasączamy ponczem, smarujemy
konfiturą wiśniową masą kajmakową, przykrywamy drugim plackiem z
orzechami polewamy
polewą czekoladową posypujemy
orzechami włoskimi.ZakończenieDo ciasta kruchego nie dodałam
cukru z uwagi na słodkie przełożenie
konfiturą i masą kajmakowa. Jak ktoś lubi słodkie można dodać
cukier według własnego smaku.