ßßß Cookit - przepis na Orzechowiec miodownik

Orzechowiec miodownik

nazwa

Wykonanie

Ciasto które uwodzi. nie tyle smakiem, aromatem co samym wyglądem. To połączenie smaków, które większość z nas lubi. Aromat miodu przeplatający się z nutą konfitury wiśniowej uwieńczony smażonymi orzechami polewą i czekoladą. Zadowoli każde podniebienie. Od mniejszego po większego konesera słodyczy.
Przepis pochodzi ze strony Max kuchnie.
Czas przygotowania 60 minut
składniki
ciasto
1/2 kg mąki
15 dag margaryny
2 jajka
2 łyżki miodu kurpiowskiego prawdziwego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
smażone orzechy
30dag orzechów włoskich
10dag cukru
2 łyżki wody
2łyżki miodu kurpiowskiego
12 dag masła
dodatkowo
2 masy kajmakowe
1 polewa czekoladowa
1/2 szkl ponczu
1 słoik konfitury wiśniowej z wiśni nadwiślańskiej
wykonanie
Do miski wkładamy przesiana mąkę sodę, mieszamy suche składniki.Do suchych składników dodajemy margarynę, miód i jajka zagniatamy ręcznie lub mikserem. Ciasto dzielimy na pół i wykładamy w dwie formy wyłożone papierem do pieczenia.
.Przygotowanie smażonych orzechów
Do garnka wkładamy miód, masło, wodę, cukier chwilę gotujemy dodajemy orzechy i smażymy około 7 minut.
Pierwszy placek pieczemy około 20-30 minut w 180stopniach do zarumienienia
Na drugi placek wykładamy smażone gorące orzechy .Pieczemy około 20-30 minut do zarumienienia
Składanie ciasta, upieczone ciasto studzimy.Placek bez orzechów nasączamy ponczem, smarujemy konfiturą wiśniową masą kajmakową, przykrywamy drugim plackiem z orzechami polewamy polewą czekoladową posypujemy orzechami włoskimi.
Zakończenie
Do ciasta kruchego nie dodałam cukru z uwagi na słodkie przełożenie konfiturą i masą kajmakowa. Jak ktoś lubi słodkie można dodać cukier według własnego smaku.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2014/01/normal-0-21-false-false-false-pl-x-none_28.html