Wykonanie
Jeszcze nigdy nie robiłam piernika. Dlatego też w tym roku postanowiłam to zmienić. Zapisałam sobie kilka przepisów i długo zastanawiałm się z którego skorzystać. Kiedy jednak zobaczyłam ten przepis u Dwóch Chochelek, pomyślałam, że zacznę od niego. Skoro niezawodny to powienień się udać. Tak też się stało. Podobno piernik dojrzewa 4 dni więc będzie jak znalazł za kilka dni. Na razie zdjęcia suchego, ale przed Świętami postaram się pokazać go w pełnej okazałości.
Składniki : (na dwie keksówki 24 cm)50 dag
mąki2 łyżeczki
sody50 dag
miodu250 g
cukruok. ¾ szklanki wrzącej
wody200 g
masła2 łyżki
przyprawy do pierników4
jajka100 g
orzechów włoskich1 łyżka
skórki pomarańczowejWykonanie:
Mąkę przesiewam, mieszam z
sodą.Przygotowuję
przyprawę do piernika i pokrojone w kostkę
masło. Zagotowuję
wodę w czajniku.W rondelku z grubym dnem podgrzewam na wolnym ogniu
miód z
cukrem. Zagotowuję, zestawiam z ognia. Teraz ostrożnie i powoli wlewam do garnka wrzącą
wodę – będzie się mocno pieniło. Dodaję
masło i
przyprawę do piernika, dokładnie mieszam na gładką masę. Przelewam do dużej miski i odstawiam do wystudzenia.W tym czasie przygotowuję blaszki, tym razem wyłożyłam je papierem do pieczenia.Myję
jajka, oddzielam
żółtka od
białek. Grubo siekam
orzechy włoskie.Włączam piekarnik: górna i dolna grzałka, 180 stopni.Gdy masa przestygnie dodaję do niej
żółtka i miksuję na średnich lub wolnych obrotach.
Potem cały czas mieszając dodaję stopniowo
mąkę aż powstanie gładka masa. Dodaję
orzechy włoskie i
skórkę pomarańczową, mieszam.Ubijam pianę, dodaję do ciasta i delikatnie mieszam
łopatką.Przelewam masę do blaszek, najwyżej do ¾ wysokości, bo ciasto urośnie i wstawiam do nagrzanego piekarnika na około godzinę (u mnie nieco dłużej. Proponuję sprawdzić metodą suchego patyczka).Wyjmuję pierniki i dokładnie studzę na kratce. Owijam w folię spożywczą i przechowuję w chłodnym miejscu. Przed samymi Świętami przekroję, przełożę warstwą powideł i poleję
polewą czekoladową.
A oto piernik w wersji kompletnej. Jest przepyszny.
/wydrukuj przepis/