ßßß
Składniki : (na dwie keksówki 24 cm)50 dag mąki2 łyżeczki sody50 dag miodu250 g cukruok. ¾ szklanki wrzącej wody200 g masła2 łyżki przyprawy do pierników4 jajka100 g orzechów włoskich1 łyżka skórki pomarańczowejWykonanie:Mąkę przesiewam, mieszam z sodą.Przygotowuję przyprawę do piernika i pokrojone w kostkę masło. Zagotowuję wodę w czajniku.W rondelku z grubym dnem podgrzewam na wolnym ogniu miód z cukrem. Zagotowuję, zestawiam z ognia. Teraz ostrożnie i powoli wlewam do garnka wrzącą wodę – będzie się mocno pieniło. Dodaję masło i przyprawę do piernika, dokładnie mieszam na gładką masę. Przelewam do dużej miski i odstawiam do wystudzenia.W tym czasie przygotowuję blaszki, tym razem wyłożyłam je papierem do pieczenia.Myję jajka, oddzielam żółtka od białek. Grubo siekam orzechy włoskie.Włączam piekarnik: górna i dolna grzałka, 180 stopni.Gdy masa przestygnie dodaję do niej żółtka i miksuję na średnich lub wolnych obrotach. Potem cały czas mieszając dodaję stopniowo mąkę aż powstanie gładka masa. Dodaję orzechy włoskie i skórkę pomarańczową, mieszam.Ubijam pianę, dodaję do ciasta i delikatnie mieszam łopatką.Przelewam masę do blaszek, najwyżej do ¾ wysokości, bo ciasto urośnie i wstawiam do nagrzanego piekarnika na około godzinę (u mnie nieco dłużej. Proponuję sprawdzić metodą suchego patyczka).Wyjmuję pierniki i dokładnie studzę na kratce. Owijam w folię spożywczą i przechowuję w chłodnym miejscu. Przed samymi Świętami przekroję, przełożę warstwą powideł i poleję polewą czekoladową.
A oto piernik w wersji kompletnej. Jest przepyszny.
/wydrukuj przepis/