ßßß Cookit - przepis na Piernik niezawodny

Piernik niezawodny

nazwa

Wykonanie

Jeszcze nigdy nie robiłam piernika. Dlatego też w tym roku postanowiłam to zmienić. Zapisałam sobie kilka przepisów i długo zastanawiałm się z którego skorzystać. Kiedy jednak zobaczyłam ten przepis u Dwóch Chochelek, pomyślałam, że zacznę od niego. Skoro niezawodny to powienień się udać. Tak też się stało. Podobno piernik dojrzewa 4 dni więc będzie jak znalazł za kilka dni. Na razie zdjęcia suchego, ale przed Świętami postaram się pokazać go w pełnej okazałości.
Składniki : (na dwie keksówki 24 cm)
50 dag mąki
2 łyżeczki sody
50 dag miodu
250 g cukru
ok. ¾ szklanki wrzącej wody
200 g masła
2 łyżki przyprawy do pierników
4 jajka
100 g orzechów włoskich
1 łyżka skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Mąkę przesiewam, mieszam z sodą.
Przygotowuję przyprawę do piernika i pokrojone w kostkę masło. Zagotowuję wodę w czajniku.
W rondelku z grubym dnem podgrzewam na wolnym ogniu miód z cukrem. Zagotowuję, zestawiam z ognia. Teraz ostrożnie i powoli wlewam do garnka wrzącą wodę – będzie się mocno pieniło. Dodaję masło i przyprawę do piernika, dokładnie mieszam na gładką masę. Przelewam do dużej miski i odstawiam do wystudzenia.
W tym czasie przygotowuję blaszki, tym razem wyłożyłam je papierem do pieczenia.
Myję jajka, oddzielam żółtka od białek. Grubo siekam orzechy włoskie.
Włączam piekarnik: górna i dolna grzałka, 180 stopni.
Gdy masa przestygnie dodaję do niej żółtka i miksuję na średnich lub wolnych obrotach. Potem cały czas mieszając dodaję stopniowo mąkę aż powstanie gładka masa. Dodaję orzechy włoskie i skórkę pomarańczową, mieszam.
Ubijam pianę, dodaję do ciasta i delikatnie mieszam łopatką.
Przelewam masę do blaszek, najwyżej do ¾ wysokości, bo ciasto urośnie i wstawiam do nagrzanego piekarnika na około godzinę (u mnie nieco dłużej. Proponuję sprawdzić metodą suchego patyczka).
Wyjmuję pierniki i dokładnie studzę na kratce. Owijam w folię spożywczą i przechowuję w chłodnym miejscu. Przed samymi Świętami przekroję, przełożę warstwą powideł i poleję polewą czekoladową.
A oto piernik w wersji kompletnej. Jest przepyszny.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/12/Piernik-niezawodny.html