ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 16(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 600 gramówmiód 200 gramówcukier 1 szklanekmasło 150 gramówjajka 4 sztuksoda oczyszczona 1 łyżek deserowychrodzynki 50 gramóworzechy włoskie 50 gramówskórka pomarańczowa smażona 50 gramówWykonanie:W rondlu podgrzewać, mieszając, łyżkę cukru, aż się zrumieni. Wlać pół szklanki gorącej wody i mieszać. Gdy skarmelizowany cukier się rozpuści, dodać miód, resztę cukru, masło i podgrzewać, wciąż mieszając, aż powstanie płynna masa. Wystudzić ją i wlać do miski z przesianą mąką. Dodać żółtka i wyrabiać łyżką lub mikserem, aż na powierzchni zaczną tworzyć się pęcherzyki. Wtedy wlać sodę rozprowadzoną odrobiną wody i wymieszać. Dodać posiekane orzechy i skórkę pomarańczową, oraz wymoczone, osączone i oprószone mąką rodzynki, wymieszać. Na końcu dodać pianę ubitą na sztywno i delikatnie, łyżką , połączyć. Przełożyć ciasto do 2 wąskich blaszek wyścielonych papierem do pieczenia. Piec ok. 60 min w 180 stopniach.Uwagi:Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować i udekorować orzechami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: