Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 16(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 600 gramów
miód 200 gramów
cukier 1 szklanek
masło 150 gramów
jajka 4 sztuk
soda oczyszczona 1 łyżek deserowych
rodzynki 50 gramów
orzechy włoskie 50 gramów
skórka pomarańczowa smażona 50 gramówWykonanie:W rondlu podgrzewać, mieszając, łyżkę
cukru, aż się zrumieni. Wlać pół szklanki gorącej
wody i mieszać. Gdy skarmelizowany
cukier się rozpuści, dodać
miód, resztę
cukru,
masło i podgrzewać, wciąż mieszając, aż powstanie płynna masa. Wystudzić ją i wlać do miski z przesianą
mąką. Dodać
żółtka i wyrabiać łyżką lub mikserem, aż na powierzchni zaczną tworzyć się pęcherzyki. Wtedy wlać
sodę rozprowadzoną odrobiną
wody i wymieszać. Dodać posiekane
orzechy i
skórkę pomarańczową, oraz wymoczone, osączone i oprószone
mąką rodzynki, wymieszać. Na końcu dodać pianę ubitą na sztywno i delikatnie, łyżką , połączyć. Przełożyć ciasto do 2 wąskich blaszek wyścielonych papierem do pieczenia. Piec ok. 60 min w 180 stopniach.Uwagi:Gotowe ciasto można posypać
cukrem pudrem lub polukrować i udekorować
orzechami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: