ßßß Cookit - przepis na Miodownik II

Miodownik II

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 16
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 600 gramów
miód 200 gramów
cukier 1 szklanek
masło 150 gramów
jajka 4 sztuk
soda oczyszczona 1 łyżek deserowych
rodzynki 50 gramów
orzechy włoskie 50 gramów
skórka pomarańczowa smażona 50 gramów
Wykonanie:
W rondlu podgrzewać, mieszając, łyżkę cukru, aż się zrumieni. Wlać pół szklanki gorącej wody i mieszać. Gdy skarmelizowany cukier się rozpuści, dodać miód, resztę cukru, masło i podgrzewać, wciąż mieszając, aż powstanie płynna masa. Wystudzić ją i wlać do miski z przesianą mąką. Dodać żółtka i wyrabiać łyżką lub mikserem, aż na powierzchni zaczną tworzyć się pęcherzyki. Wtedy wlać sodę rozprowadzoną odrobiną wody i wymieszać. Dodać posiekane orzechy i skórkę pomarańczową, oraz wymoczone, osączone i oprószone mąką rodzynki, wymieszać. Na końcu dodać pianę ubitą na sztywno i delikatnie, łyżką , połączyć. Przełożyć ciasto do 2 wąskich blaszek wyścielonych papierem do pieczenia. Piec ok. 60 min w 180 stopniach.
Uwagi:
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować i udekorować orzechami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7250/Miodownik-II