Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1,5 szklanek
miód gryczany 0,5 szklanek
woda 3 łyżek stołowych
przyprawa do pierników 1 łyżek stołowych
masło 20 gramów
cukier 0,25 szklanek
jajka 1 sztuk
soda oczyszczona 0,5 łyżek deserowych
skórka z cytryny - otarta 1 sztukWykonanie:Przyprawę do pierników wymieszać z
miodem i lekko zrumienić, dodając łyżkę
wody.Z przesianej
mąki,
masła,
jajka,
cukru,
skórki cytrynowej, rozpuszczonej w 2 łyżkach
wody sody oraz oraz ostudzonego
miodu zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć na 60 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek półcentymetrowej grubości, wyciąć małe kółeczka. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec krótko w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.Pierniczki najpierw robią się twarde. Miękną dopiero po kilku dniach. Udekorować je wg uznania.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: