ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 1,5 szklanekmiód gryczany 0,5 szklanekwoda 3 łyżek stołowychprzyprawa do pierników 1 łyżek stołowychmasło 20 gramówcukier 0,25 szklanekjajka 1 sztuksoda oczyszczona 0,5 łyżek deserowychskórka z cytryny - otarta 1 sztukWykonanie:Przyprawę do pierników wymieszać z miodem i lekko zrumienić, dodając łyżkę wody.Z przesianej mąki, masła, jajka, cukru, skórki cytrynowej, rozpuszczonej w 2 łyżkach wody sody oraz oraz ostudzonego miodu zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć na 60 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek półcentymetrowej grubości, wyciąć małe kółeczka. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec krótko w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.Pierniczki najpierw robią się twarde. Miękną dopiero po kilku dniach. Udekorować je wg uznania.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: