ßßß Cookit - przepis na Miodowo-imbirowe

Miodowo-imbirowe

nazwa

Wykonanie

Muszę się pochwalić, że trafiłam na wspaniały przepis, który właśnie dziś wypróbowałam. I już nie wiele zostało z tego placuszka. Podciągnęłabym go pod piernika na szybko, który nie musi dojrzewać. Jest wilgotne, puszyste, a zapach ma niebiański. Wspaniałe ciacho na co dzień i od święta.
Składniki:
1 szklanka i 1 łyżka mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1/4 słoika miodu o poj. 400 g
1 łyżeczka imbiru
100 ml mocnej kawy
2 jajka
bakalie
Wykonanie:
Masło, cukier i miód rozpuszczam , ale nie gotuję. Dodaję imbir, kawę i ubite jajka. Mąkę, sodę i cynamon mieszam razem i dodaję do płynnych składników cały czas ucierając. Na końcu daję bakalie. Gotowe ciasto przekładam do blaszki o wym 25x25 i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 35 min. Upieczone wyjmuję i polewam po wierzchu miodem lub lukrem. Odstawiam aby wystygło i gotowe.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2013/01/miodowe-imbirowe.html