ßßß Cookit - przepis na Pierniczki świąteczne II

Pierniczki świąteczne II

nazwa

Wykonanie

Zabrałam się za testowanie przepisów na ciasteczka świąteczne. W szafkach kuchennych piętrzy się coraz większa ilość foremek więc nie mam wyjścia
Szkoda tylko, że od dłuższego czasu tak mało czasu na pichcenie
Nawet jeśli uda mi się coś upiec czy ugotować wpisy i fotki robię naprędce.
Przepis na te pierniczki znalazłam na stronie All Recipies . Pomyślałam, że przepis opatrzony samymi entuzjastycznymi opiniami musi być faktycznie dobry.
Pierniczki są aromatyczne i miękkie – ale trzeba uważać ponieważ można je przesuszyć podczas pieczenia i wtedy nie są miękkie (choć muszę przyznać, że nadal pyszne). To moje drugie pierniczki – te pierwsze są inne, również rewelacyjne. Zamknięte w pojemniku robią się miękkie i pozostają fantastycznie aromatyczne.
Przepis przeniesiony ze starego bloga (tam też w komentarzach można przeczytać o dodatkowych uwagach do wykonanie)
Składniki :
1/2 szklanki masła pokrojonego w kostkę
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki melasy (można zastąpić ją miodem)
2 łyżeczki octu
1 jajko roztrzepane
3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki imbiru w proszku (dałam łyżeczkę)
1/2 łyżeczki cynamonu (dałam łyżeczkę)
1/4 łyżeczki soli
Wykonanie :
W rondelku wymieszać masło, melasę, cukier i ocet, zagotować ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać rozmącone jajko i wymieszać. Dodać mąkę, sodę, imbir, cynamon i sól. Wymieszać dokladnie aż powstanie gładkie ciasto. Podzielić ciasto na 3 części, zawinąć i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu na podsypanej mąką stolnicy wałkować i wycinać wykrawaczkami. Cisateczka układać na wyłozonej papierem do pieczenia blasze. Piec około 7-9 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Nalezy uważać, bo łatwo można przesuszyc pierniczki.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1803