Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Dorota Biały
Fot. BBSPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia francuskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1 łyżka
oliwy2 (oczyszczone i umytepokrojone w ukośne plasterki)
pory1 nieduża posiekana
cebula5
żółtek1 szklanka 30%
śmietany15 dag pokruszonego
sera gorgonzola1 łyżka posiekanegoświeżego
koperku lub
estragonu3 łyżki
natki pietruszki (posiekanej)
sólgrubo mielony
pieprz6 łyżek startego
parmezanuCreme brulée z gorgonzoli i
porów - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do temp. 140°C. W rondlu rozgrzewamy
oliwę, szklimy
pory i
cebulę przez 8-10 minut - powinny zmięknąć, ale nie mogą się przyrumienić. Ucieramy
żółtka mikserem, dodajemy obie
śmietany i ubijamy jeszcze chwilkę. Dodajemy ostudzone
pory z
cebulą, gorgonzolę i
zioła. Przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Na blasze piekarnika ustawiamy żaroodporne kokilki (do creme brulée lub sufletowe). Napełniamy je przygotowaną masą, na blachę wlewamy tyle gorącej
wody, aby sięgała do połowy wysokości foremek. Pieczemy 35-40 minut, aż masa w foremkach się zetnie. Wyjmujemy z piekarnika, wierzch każdej porcji równo posypujemy
parmezanem i rumienimy, używając palnika kuchennego. Kto nie ma takiego palnika, może ustawić w piekarniku opcję ?grill? i na krótko wstawić foremki z masą - wystarczy minuta lub dwie, aby
ser się przyrumienił.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu