ßßß Cookit - przepis na Creme brulée z gorgonzoli i porów

Creme brulée z gorgonzoli i porów

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Dorota Biały
Fot. BBS
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia francuska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
1 łyżka oliwy
2 (oczyszczone i umyte
pokrojone w ukośne plasterki) pory
1 nieduża posiekana cebula
5 żółtek
1 szklanka 30% śmietany
15 dag pokruszonego sera gorgonzola
1 łyżka posiekanego
świeżego koperku lub estragonu
3 łyżki natki pietruszki (posiekanej)
sól
grubo mielony pieprz
6 łyżek startego parmezanu
Creme brulée z gorgonzoli i porów - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do temp. 140°C. W rondlu rozgrzewamy oliwę, szklimy pory i cebulę przez 8-10 minut - powinny zmięknąć, ale nie mogą się przyrumienić. Ucieramy żółtka mikserem, dodajemy obie śmietany i ubijamy jeszcze chwilkę. Dodajemy ostudzone pory z cebulą, gorgonzolę i zioła. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na blasze piekarnika ustawiamy żaroodporne kokilki (do creme brulée lub sufletowe). Napełniamy je przygotowaną masą, na blachę wlewamy tyle gorącej wody, aby sięgała do połowy wysokości foremek. Pieczemy 35-40 minut, aż masa w foremkach się zetnie. Wyjmujemy z piekarnika, wierzch każdej porcji równo posypujemy parmezanem i rumienimy, używając palnika kuchennego. Kto nie ma takiego palnika, może ustawić w piekarniku opcję ?grill? i na krótko wstawić foremki z masą - wystarczy minuta lub dwie, aby ser się przyrumienił.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174940265/creme brulée z gorgonzoli i porow/p