Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Trine Hahnemann

Fot. Lars Ranek, The Scandinavian Cookbook,
Trine Hahnemann, wyd. QuadrilleCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia szwedzkaIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Domowe
śledzie - składniki:12 solonych
filetów śledziowych1
czerwona cebula (pokrojona w krążki)2
marchewki (pokrojone w talarki)2 gałązki
koperku (same listki)Zalewa:400 ml
wody250 ml
cukru pudru2
liście laurowe2 łyżki całych ziaren
pieprzu1 łyżka ziaren
kolendry2 łyżki ziaren
gorczycy10
goździków400 ml
białego octu winnego15 ziaren
ziela angielskiegoDomowe
śledzie - sposób przygotowania: Zalewamy
śledzie zimną
wodą, odstawiamy na 6 godzin. Zagotowujemy składniki zalewy w rondlu, zmniejszamy ogień - powinna lekko bulgotać przez 30 minut. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Odsączamy filety i tniemy je na 3-centymetrowe kawałki. Wkładamy do wysterylizowanego słoja, przekładając
cebulą, marchwią i
koperkiem, zalewamy chłodną zalewą. Zakręcamy dobrze słoik i odstawiamy go na tydzień do lodówki. Później po prostu wyciągamy ulubione kombinacje
śledzi i warzyw i podajemy, jak nam fantazja podpowie.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu