ßßß Cookit - przepis na Domowe śledzie

Domowe śledzie

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Trine Hahnemann
Fot. Lars Ranek, The Scandinavian Cookbook, Trine Hahnemann, wyd. Quadrille
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia szwedzka
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Domowe śledzie - składniki:
12 solonych filetów śledziowych
1 czerwona cebula (pokrojona w krążki)
2 marchewki (pokrojone w talarki)
2 gałązki koperku (same listki)
Zalewa:
400 ml wody
250 ml cukru pudru
2 liście laurowe
2 łyżki całych ziaren pieprzu
1 łyżka ziaren kolendry
2 łyżki ziaren gorczycy
10 goździków
400 ml białego octu winnego
15 ziaren ziela angielskiego
Domowe śledzie - sposób przygotowania: Zalewamy śledzie zimną wodą, odstawiamy na 6 godzin. Zagotowujemy składniki zalewy w rondlu, zmniejszamy ogień - powinna lekko bulgotać przez 30 minut. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Odsączamy filety i tniemy je na 3-centymetrowe kawałki. Wkładamy do wysterylizowanego słoja, przekładając cebulą, marchwią i koperkiem, zalewamy chłodną zalewą. Zakręcamy dobrze słoik i odstawiamy go na tydzień do lodówki. Później po prostu wyciągamy ulubione kombinacje śledzi i warzyw i podajemy, jak nam fantazja podpowie.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174602827/domowe sledzie/p