ßßß
Fot. Lars Ranek, The Scandinavian Cookbook, Trine Hahnemann, wyd. QuadrilleCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia szwedzkaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Domowe śledzie - składniki:12 solonych filetów śledziowych1 czerwona cebula (pokrojona w krążki)2 marchewki (pokrojone w talarki)2 gałązki koperku (same listki)Zalewa:400 ml wody250 ml cukru pudru2 liście laurowe2 łyżki całych ziaren pieprzu1 łyżka ziaren kolendry2 łyżki ziaren gorczycy10 goździków400 ml białego octu winnego15 ziaren ziela angielskiegoDomowe śledzie - sposób przygotowania: Zalewamy śledzie zimną wodą, odstawiamy na 6 godzin. Zagotowujemy składniki zalewy w rondlu, zmniejszamy ogień - powinna lekko bulgotać przez 30 minut. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Odsączamy filety i tniemy je na 3-centymetrowe kawałki. Wkładamy do wysterylizowanego słoja, przekładając cebulą, marchwią i koperkiem, zalewamy chłodną zalewą. Zakręcamy dobrze słoik i odstawiamy go na tydzień do lodówki. Później po prostu wyciągamy ulubione kombinacje śledzi i warzyw i podajemy, jak nam fantazja podpowie.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu