ßßß Cookit - przepis na Marynowane smażone śledzie z topinamburem

Marynowane smażone śledzie z topinamburem

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Trine Hahnemann
Fot. Lars Ranek, The Scandinavian Cookbook, Trine Hahnemann, wyd. Quadrille
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia szwedzka
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Marynowane smażone śledzie z topinamburem - składniki:
Zalewa:
500 ml octu z białego wina
300 g cukru pudru
2 listki laurowe
5 gałązek tymianku
1 łyżka ziaren pieprzu
1 łyżka soli
Ryba:
12 świeżych filetów śledziowych
200 g mąki żytniej
sól
pieprz do smaku
200 g koziego twarożku
2 łyżki posiekanych listków tymianku
30 g solonego masła
Oraz:
700 g topinamburu
25 g solonego masła
sól
pieprz
1 duża czerwona cebula
Marynowane smażone śledzie z topinamburem - sposób przygotowania: Wszystkie składniki octowej zalewy zagotowujemy w rondlu. Zmniejszamy ogień, płyn powinien delikatnie bulgotać przez 30 minut. Schładzamy. Odsączamy śledzie i usuwamy płetwy. Mąkę żytnią wysypujemy na talerz, przyprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy każdy filet, ale tylko od strony skóry. Rozgniatamy kozi twarożek widelcem, mieszamy z tymiankiem. Nakładamy po łyżce na każdy filet (od strony mięsa). Składamy filety tak, by nadzienie było w środku. Rozgrzewamy masło na patelni i smażymy ryby po 4-5 minut z każdej strony. Przekładamy do naczynia, wlewamy zalewę, odstawiamy na dwie godziny. W tym czasie myjemy i obieramy topinambur, kroimy go na kawałki, przesmażamy na maśle, aż starci surowość, ale pozostanie sprężysty. Doprawiamy do smaku. Kroimy w cienkie plastry cebulę. Delikatnie przekładamy topinambur do naczynia ze śledziami i przed podaniem posypujemy całość plastrami cebuli.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174602377/marynowane smazone sledzie z topinamburem/p