ßßß
Fot. Lars Ranek, The Scandinavian Cookbook, Trine Hahnemann, wyd. QuadrilleCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia szwedzkaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Marynowane smażone śledzie z topinamburem - składniki:Zalewa:500 ml octu z białego wina300 g cukru pudru2 listki laurowe5 gałązek tymianku1 łyżka ziaren pieprzu1 łyżka soliRyba:12 świeżych filetów śledziowych200 g mąki żytniejsólpieprz do smaku200 g koziego twarożku2 łyżki posiekanych listków tymianku30 g solonego masłaOraz:700 g topinamburu25 g solonego masłasólpieprz1 duża czerwona cebulaMarynowane smażone śledzie z topinamburem - sposób przygotowania: Wszystkie składniki octowej zalewy zagotowujemy w rondlu. Zmniejszamy ogień, płyn powinien delikatnie bulgotać przez 30 minut. Schładzamy. Odsączamy śledzie i usuwamy płetwy. Mąkę żytnią wysypujemy na talerz, przyprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy każdy filet, ale tylko od strony skóry. Rozgniatamy kozi twarożek widelcem, mieszamy z tymiankiem. Nakładamy po łyżce na każdy filet (od strony mięsa). Składamy filety tak, by nadzienie było w środku. Rozgrzewamy masło na patelni i smażymy ryby po 4-5 minut z każdej strony. Przekładamy do naczynia, wlewamy zalewę, odstawiamy na dwie godziny. W tym czasie myjemy i obieramy topinambur, kroimy go na kawałki, przesmażamy na maśle, aż starci surowość, ale pozostanie sprężysty. Doprawiamy do smaku. Kroimy w cienkie plastry cebulę. Delikatnie przekładamy topinambur do naczynia ze śledziami i przed podaniem posypujemy całość plastrami cebuli.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu