Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Trine Hahnemann

Fot. Lars Ranek, The Scandinavian Cookbook,
Trine Hahnemann, wyd. QuadrilleCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia szwedzkaIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Marynowane smażone
śledzie z topinamburem - składniki:Zalewa:500 ml
octu z
białego wina300 g
cukru pudru2
listki laurowe5 gałązek
tymianku1 łyżka ziaren
pieprzu1 łyżka
soliRyba:12 świeżych
filetów śledziowych200 g
mąki żytniej
sólpieprz do smaku200 g
koziego twarożku2 łyżki posiekanych listków
tymianku30 g solonego
masłaOraz:700 g topinamburu25 g solonego
masłasólpieprz1 duża
czerwona cebulaMarynowane smażone
śledzie z topinamburem - sposób przygotowania: Wszystkie składniki octowej zalewy zagotowujemy w rondlu. Zmniejszamy ogień, płyn powinien delikatnie bulgotać przez 30 minut. Schładzamy. Odsączamy
śledzie i usuwamy płetwy.
Mąkę żytnią wysypujemy na talerz, przyprawiamy
solą i
pieprzem. Panierujemy każdy filet, ale tylko od strony skóry. Rozgniatamy
kozi twarożek widelcem, mieszamy z
tymiankiem. Nakładamy po łyżce na każdy filet (od strony
mięsa). Składamy filety tak, by nadzienie było w środku. Rozgrzewamy
masło na patelni i smażymy
ryby po 4-5 minut z każdej strony. Przekładamy do naczynia, wlewamy zalewę, odstawiamy na dwie godziny. W tym czasie myjemy i obieramy topinambur, kroimy go na kawałki, przesmażamy na
maśle, aż starci surowość, ale pozostanie sprężysty. Doprawiamy do smaku. Kroimy w cienkie plastry
cebulę. Delikatnie przekładamy topinambur do naczynia ze
śledziami i przed podaniem posypujemy całość plastrami
cebuli.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu