Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Trine Hahnemann

Fot. Lars Ranek, The Scandinavian Cookbook,
Trine Hahnemann, wyd. QuadrilleCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia szwedzkaIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1 cały filet z
łososia (około 2.5 kg)2 łyżki
pieprzu ziarnistego1 łyżka ziaren
kolendry120 g gruboziarnistej
soli170 g
cukru pudru200 g posiekanego
koperku plus 3 całe gałązkiSos:3 łyżki
brązowego cukru3 łyżki
musztardy Dijon3 łyżki
octu z
białego wina2 łyżki
oleju100 g posiekanego
koperkuGravad lax z
sosem musztardowo-
miodowym - sposób przygotowania: Na 24 godziny przed przygotowaniem zamrażamy
łososia, żeby pozbyć się niepożądanych bakterii. Rozmrażamy. Usuwamy ości. Przycinamy równo brzegi filetu. Ścieramy łuski ręcznikiem papierowym i kładziemy
łososia skórą do dołu na folii spożywczej. Rozgniatamy
pieprz i
kolendrę (najlepiej w moździerzu), mieszamy z
cukrem i
solą.
Łososia posypujemy warstwą
koperku oraz mieszaniny
cukru,
soli i przypraw. Kroimy na dwie równe porcje. Kładziemy na jednym z kawałków całe gałązki
koperku i przykrywamy drugim, układając go jak na zdjęciu. Owijamy folią i zostawiamy na dwa dni w lodówce. Aby przygotować sos, miksujemy wszystkie składniki w blenderze albo malakserze, aż uzyskamy gładką masę. Przed podaniem zdejmujemy z
ryby folię i ścieramy
mieszankę przypraw ręcznikiem papierowym. Tradycyjnie tniemy
łososia po przekątnej. Podajemy na przekąskę, z
koperkowym sosem i
chlebem:
białym pszennym lub orkiszowym.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu