ßßß Cookit - przepis na Gravad lax z sosem musztardowo-miodowym

Gravad lax z sosem musztardowo-miodowym

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Trine Hahnemann
Fot. Lars Ranek, The Scandinavian Cookbook, Trine Hahnemann, wyd. Quadrille
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia szwedzka
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
1 cały filet z łososia (około 2.5 kg)
2 łyżki pieprzu ziarnistego
1 łyżka ziaren kolendry
120 g gruboziarnistej soli
170 g cukru pudru
200 g posiekanego koperku plus 3 całe gałązki
Sos:
3 łyżki brązowego cukru
3 łyżki musztardy Dijon
3 łyżki octu z białego wina
2 łyżki oleju
100 g posiekanego koperku
Gravad lax z sosem musztardowo-miodowym - sposób przygotowania: Na 24 godziny przed przygotowaniem zamrażamy łososia, żeby pozbyć się niepożądanych bakterii. Rozmrażamy. Usuwamy ości. Przycinamy równo brzegi filetu. Ścieramy łuski ręcznikiem papierowym i kładziemy łososia skórą do dołu na folii spożywczej. Rozgniatamy pieprz i kolendrę (najlepiej w moździerzu), mieszamy z cukrem i solą. Łososia posypujemy warstwą koperku oraz mieszaniny cukru, soli i przypraw. Kroimy na dwie równe porcje. Kładziemy na jednym z kawałków całe gałązki koperku i przykrywamy drugim, układając go jak na zdjęciu. Owijamy folią i zostawiamy na dwa dni w lodówce. Aby przygotować sos, miksujemy wszystkie składniki w blenderze albo malakserze, aż uzyskamy gładką masę. Przed podaniem zdejmujemy z ryby folię i ścieramy mieszankę przypraw ręcznikiem papierowym. Tradycyjnie tniemy łososia po przekątnej. Podajemy na przekąskę, z koperkowym sosem i chlebem: białym pszennym lub orkiszowym.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174602947/gravad lax z sosem musztardowomiodowym/p