ßßß Cookit - przepis na Lukier i dekoracja:

Lukier i dekoracja:

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Pączki orientalne
Autor Dorota Próchniewicz
Fot. BBS
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia polska
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Pączki orientalne - składniki:
Rozczyn:
5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
4 łyżki ciepłej wody
Ciasto:
1/2 kg mąki
3 łyżki masła
10 dag cukru
szczypta soli
1 szklanka naturalnego jogurtu
1 łyżka soku z cytryny
15 dag rodzynek
1 łyżka skórki pomarańczowej
1/2 łyżeczki suszonej mięty
olej do smażenia
2/3 szklanki cukru pudru
3-4 łyżki soku pomarańczowego
5-8 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
8 dag słupków migdałowych
listki mięty
Pączki orientalne - sposób przygotowania: Przygotowujemy rozczyn, mieszając wszystkie jego składniki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Z przesianej mąki, posiekanego masła, cukru, soli, jogurtu i rozczynu wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy sparzone i skropione sokiem z cytryny rodzynki, startą skórkę, miętę. Ponownie zagniatamy. Formujemy pączki, smażymy w oleju, osączamy z tłuszczu. Robimy lukier: mieszamy cukier puder i sok pomarańczowy. Smarujemy ciepłe jeszcze pączki. Dekorujemy skórką, migdałami, listkami mięty.
Pączki serowe z polewą czekoladową [Jakub Kuroń gotuje]
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174600381/paczki orientalne/p