ßßß
Fot. BBSPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Pączki orientalne - składniki:Rozczyn:5 dag drożdży1 łyżeczka cukru4 łyżki ciepłej wodyCiasto:1/2 kg mąki3 łyżki masła10 dag cukruszczypta soli1 szklanka naturalnego jogurtu1 łyżka soku z cytryny15 dag rodzynek1 łyżka skórki pomarańczowej1/2 łyżeczki suszonej miętyolej do smażenia2/3 szklanki cukru pudru3-4 łyżki soku pomarańczowego5-8 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej8 dag słupków migdałowychlistki miętyPączki orientalne - sposób przygotowania: Przygotowujemy rozczyn, mieszając wszystkie jego składniki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Z przesianej mąki, posiekanego masła, cukru, soli, jogurtu i rozczynu wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy sparzone i skropione sokiem z cytryny rodzynki, startą skórkę, miętę. Ponownie zagniatamy. Formujemy pączki, smażymy w oleju, osączamy z tłuszczu. Robimy lukier: mieszamy cukier puder i sok pomarańczowy. Smarujemy ciepłe jeszcze pączki. Dekorujemy skórką, migdałami, listkami mięty.Pączki serowe z polewą czekoladową [Jakub Kuroń gotuje]Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu