Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Pączki orientalneAutor Dorota Próchniewicz

Fot. BBSPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polska

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Pączki orientalne - składniki:Rozczyn:5 dag
drożdży1 łyżeczka
cukru4 łyżki ciepłej
wodyCiasto:1/2 kg
mąki3 łyżki
masła10 dag
cukruszczypta
soli1 szklanka
naturalnego jogurtu1 łyżka
soku z cytryny15 dag
rodzynek1 łyżka
skórki pomarańczowej1/2 łyżeczki suszonej
miętyolej do smażenia2/3 szklanki
cukru pudru3-4 łyżki
soku pomarańczowego5-8 dag kandyzowanej
skórki pomarańczowej8 dag słupków
migdałowychlistki
miętyPączki orientalne - sposób przygotowania: Przygotowujemy rozczyn, mieszając wszystkie jego składniki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Z przesianej
mąki, posiekanego
masła,
cukru,
soli,
jogurtu i rozczynu wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy sparzone i skropione
sokiem z cytryny rodzynki, startą skórkę,
miętę. Ponownie zagniatamy. Formujemy pączki, smażymy w
oleju, osączamy z tłuszczu. Robimy
lukier: mieszamy
cukier puder i
sok pomarańczowy. Smarujemy ciepłe jeszcze pączki. Dekorujemy skórką,
migdałami, listkami
mięty.Pączki
serowe z
polewą czekoladową [Jakub Kuroń gotuje]Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu