ßßß Cookit - przepis na torebka herbaty zielonej z miętą (można użyć suszonej mięty)

torebka herbaty zielonej z miętą (można użyć suszonej mięty)

nazwa

Wykonanie

Stare pączki zyskują dzięki nowym dodatkom :) Przepis pochodzi ze lutowego numeru "Wróżki"
Składniki (na ok. 25 pączków):
5 dag drożdży
łyżeczka cukru
4 łyżki ciepłej wody
1/2 kg mąki
3 łyżki masła
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
mały jogurt naturalny
skórka otarta z jednej pomarańczy i jednej cytryny
10 dag rodzynek
sok pomarańczowy - tyle, ile lukier "zabierze"
szczypta soli
olej
Z drożdży, cukru i wody przygotowuję zaczyn. Odstawiam go na 15 minut. Na stolnicę przesiewam mąkę, dodaję posiekane masło, jogurt, 1/4 szklanki cukru pudru, sól i zaczyn. Zagniatam ciasto. Odstawiam je w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, przykryte ściereczką. Po tym czasie zagniatam je jeszcze raz z rodzynkami, skórką i herbatą. Formuję nieduże kulki, które smażę na gorącym oleju, obracając je, by usmażyły je równomiernie. Odsączam je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. W międzyczasie przygotowuję lukier, do reszty cukru pudru dolewam sok pomarańczowy i ucieram - musi mieć gęstą konsystencję. Polewam lekko przestudzone pączki.
Źródło:http://chili-n-chocolate.blogspot.com/2013/02/cytrusowe-paczki-z-mieta-i-rodzynkami.html