Wykonanie
Stare pączki zyskują dzięki nowym dodatkom :) Przepis pochodzi ze lutowego numeru "Wróżki"

Składniki (na ok. 25 pączków):5 dag
drożdżyłyżeczka
cukru4 łyżki ciepłej
wody1/2 kg
mąki3 łyżki
masła1 i 1/4 szklanki
cukru pudrumały
jogurt naturalnyskórka otarta z jednej
pomarańczy i jednej
cytryny10 dag
rodzyneksok pomarańczowy - tyle, ile
lukier "zabierze"szczypta
soliolejZ
drożdży,
cukru i
wody przygotowuję zaczyn. Odstawiam go na 15 minut. Na stolnicę przesiewam
mąkę, dodaję posiekane
masło,
jogurt, 1/4 szklanki
cukru pudru,
sól i zaczyn. Zagniatam ciasto. Odstawiam je w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, przykryte ściereczką. Po tym czasie zagniatam je jeszcze raz z
rodzynkami, skórką i
herbatą. Formuję nieduże kulki, które smażę na gorącym
oleju, obracając je, by usmażyły je równomiernie. Odsączam je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. W międzyczasie przygotowuję
lukier, do reszty
cukru pudru dolewam
sok pomarańczowy i ucieram - musi
mieć gęstą konsystencję. Polewam lekko przestudzone pączki.