Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
sól 1 szczypta
cukier 0,75 szklanek
drożdże 50 gramów
masło 2 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
żółtka 6 sztuk
olej według uznania
cukier puder według uznaniaWykonanie:W niewielkiej ilości ciepłej
wody rozpuścić
drożdże, dodać łyżeczkę
cukru i odstawić.Z przesianej
maki, stopionego
masła,
żółtek utartych z pozostałym
sokiem,
soki z cytryny,
soli oraz rozczynu zagnieść ciasto, dodając stopniowo ok. 1,5 szklanki
wody. Ciasto powinno być dość gęste i odstawać od rąk. Odstawić do wyrośnięcia, a następnie formować z niego małe kulki. Partiami wkładać do gorącego
oleju i smażyć na złoty kolor. Osączać na papierowym ręczniku kuchennym. Obficie posypać
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: