ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 3 szklaneksól 1 szczyptacukier 0,75 szklanekdrożdże 50 gramówmasło 2 łyżek stołowychsok z cytryny 1 łyżek stołowychżółtka 6 sztukolej według uznaniacukier puder według uznaniaWykonanie:W niewielkiej ilości ciepłej wody rozpuścić drożdże, dodać łyżeczkę cukru i odstawić.Z przesianej maki, stopionego masła, żółtek utartych z pozostałym sokiem, soki z cytryny, soli oraz rozczynu zagnieść ciasto, dodając stopniowo ok. 1,5 szklanki wody. Ciasto powinno być dość gęste i odstawać od rąk. Odstawić do wyrośnięcia, a następnie formować z niego małe kulki. Partiami wkładać do gorącego oleju i smażyć na złoty kolor. Osączać na papierowym ręczniku kuchennym. Obficie posypać cukrem pudrem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: