Wykonanie
Karnawał wciąż trwa a więc nie żałujmy sobie różnych karnawałowych pyszności. Ja miałam ochotę na mini pączki. Nie używałam żadnego nadzienia, tylko posypałam
cukrem pudrem i delektowaliśmy się pysznymi , delikatnymi pączusiami. które były równie pyszne na drugi dzień , bo już na trzeci ich zabrakło ;)


Składniki:3,5 czubatej szklanki
mąki2/3 szklanki
cukru50 g
drożdży2 łyżki stopionego
masła1 łyżka
soku z cytryny6
żółtekszczypta
soliPonadto:
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Sposób przyrządzania mini pączków :
Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej
wody, dodajemy łyżeczkę
cukru, odstawiamy i czekamy aż lekko rozczyn się podniesie.Dodajemy
mąkę,
masło,
żółtka utarte z pozostałym
cukrem,
sok z cytryny i
sól.Zagniatamy ciasto, dodajemy stopniowo ok. 1 i 1/2 szklanki
wody. Gdy ciasto zbyt się klei można dodać troszkę
mąki. ( użyłam robota kuchennego )Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia .Wyrośnięte ciasto formujemy w niewielkiej ilości kulki i wrzucamy partiami do gorącego
oleju, smażymy na złoty kolor.Po wyjęciu z
oleju , pączki układamy na ręczniku kuchennym aby odsączyć je z tłuszczu.Na koniec posypujemy
cukrem pudrem.
