ßßß Cookit - przepis na Lasagne szpinakowo-łososiowa

Lasagne szpinakowo-łososiowa

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Przepis nadesłany na konkurs 'Apetyczne inspiracje'
Zdjęcie nadesłane na konkurs 'Apetyczne inspiracje'
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Na naleśniki :
3 białka jaj
1 żółtko
mąka
250 ml mleka
sól
cukier
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki oleju
Na farsz:
250g serka kremowego
150 g szpinaku
1 mała cebula
1 wyciśnięty ząbek czosnku
sól
pieprz
słodka papryka do smaku
Na dodatek:
1 camembert
150-200 g łososia wędzonego
150 g sera żółtego lub mozarelli
Lasagne szpinakowo-łososiowa - sposób przygotowania: Białka jajek ubijamy z szczyptą soli mikserem. Kiedy otrzymamy w miarę sztywną pianę, dodajemy trochę cukru i żółtko jaja. Dolewamy około 250 ml mleka (1 szklanka), ciągle miksując na wolniejszych obrotach. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mąki dajemy na oko, póki ciasto nie uzyska konsystencji gęstej śmietany, dodajemy dwie łyżki oleju i mieszamy wszystko jeszcze raz. Z tej ilości wychodzi 5-6 grubszych naleśników o średnicy 24cm. Na odrobinie oliwy lub masła podsmażamy wyciśnięty ząbek czosnku i pokrojoną w kostkę cebulę (ja użyłam czosnkowej). Dodajemy dwie łyżki wody oraz wcześniej umyty szpinak. Wszystko przez chwilę dusimy. Musimy odstawić szpinak z dodatkami na chwilę, aby ostygł. Następnie możemy wymieszać go z serkiem i dodać ulubione przyprawy (sól, pieprz, pikantną paprykę). Takim farszem przekładamy naleśniki w blaszce bądź brytfance (ja użyłam szklanego naczynia żaroodpornego, o średnicy mniejszej niż moje naleśniki, dlatego musiałam poprzycinać naleśniki do wymiarów naczynia). Na farsz położyłam pokrojony w kostkę camembert i kawałki łososia wędzonego. Wierzch (kiedy już położymy ostatni naleśnik) posypujemy serem żółtym lub mozzarellą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 30 minut. Bajecznie prosty i pyszny przepis!
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/172546415/lasagne szpinakowo lososiowa/p