Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Przepis nadesłany na konkurs 'Apetyczne inspiracje'

Zdjęcie nadesłane na konkurs 'Apetyczne inspiracje'Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Na naleśniki :3
białka jaj1
żółtkomąka250 ml
mlekasólcukierpół łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
olejuNa farsz:250g
serka kremowego150 g
szpinaku1 mała
cebula1 wyciśnięty ząbek
czosnkusólpieprzsłodka papryka do smakuNa dodatek:1
camembert150-200 g
łososia wędzonego150 g
sera żółtego lub
mozarelliLasagne
szpinakowo-łososiowa - sposób przygotowania:
Białka jajek ubijamy z szczyptą
soli mikserem. Kiedy otrzymamy w miarę sztywną pianę, dodajemy trochę
cukru i
żółtko jaja. Dolewamy około 250 ml
mleka (1 szklanka), ciągle miksując na wolniejszych obrotach. Stopniowo dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia.
Mąki dajemy na oko,
póki ciasto nie uzyska konsystencji gęstej
śmietany, dodajemy dwie łyżki
oleju i mieszamy wszystko jeszcze raz. Z tej ilości wychodzi 5-6 grubszych naleśników o średnicy 24cm. Na odrobinie
oliwy lub
masła podsmażamy wyciśnięty ząbek
czosnku i pokrojoną w kostkę
cebulę (ja użyłam czosnkowej). Dodajemy dwie łyżki
wody oraz wcześniej umyty
szpinak. Wszystko przez chwilę dusimy. Musimy odstawić
szpinak z dodatkami na chwilę, aby ostygł. Następnie możemy wymieszać go z
serkiem i dodać ulubione
przyprawy (
sól,
pieprz,
pikantną paprykę). Takim farszem przekładamy naleśniki w blaszce bądź brytfance (ja użyłam szklanego naczynia żaroodpornego, o średnicy mniejszej niż moje naleśniki, dlatego musiałam poprzycinać naleśniki do wymiarów naczynia). Na farsz położyłam pokrojony w kostkę
camembert i kawałki
łososia wędzonego. Wierzch (kiedy już położymy ostatni naleśnik) posypujemy
serem żółtym lub
mozzarellą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 30 minut. Bajecznie prosty i pyszny przepis!Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu