ßßß
Zdjęcie nadesłane na konkurs 'Szybko i smacznie'Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)4-6 szt. makaronu gniazdka400g polędwiczki wieprzowej1 papryka0.5 puszki kukurydzy1por1marchewka1 ząbek czosnkusólpieprz100g sera żółtegoSos:0.5 l śmietany 30%0.5 l wody2 łyżki kwaśnej śmietany 18%2 łyżki majonezu2 płaskie łyżki mąki2 łyżeczki przecieru pomidorowegosólpieprzsuszona bazyliaczosnek granulowanyGniazda makaronowe w kokilkach - sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Polędwiczkę kroimy w paseczki, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy. Gdy mięso będzie prawie gotowe dodajemy por pocięty w paseczki oraz marchewke startą na tarce o grubych oczkach. Smażymy ok. 5 minut. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i kukurydzę. Całość delikatnie mieszamy z gniazdkami tak, aby zachowyły kształt gniazdek już w kokilkach. Wykonujemy sos. Wszystkie składniki na sos wymieszać, doprawić i zalać makaronowe gniazda. Sosu ma być tyle, aby makaron był przykryty. Posypać startym żółtym serem. Zapiekamy ok. 15-20 minut.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu