Wykonanie

Składniki:15-20 gniazd
makaronu nitki150 g
sera żółtego startegoFarsz
mięsny:500 g
mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego1
jajko2
cebule3 łyżki
bułki tartej1 łyżka kwaśnej
śmietany 18%Sos
śmietanowy:1/2 l
śmietany kremówki 36%1/2 l
wody2 łyżki kwaśnej
śmietany 18%2 czubate łyżki
majonezu2 płaskie łyżki
maki pszennej2 łyżeczki
przecieru pomidorowegoprzyprawy:
sól,
pieprz, suszona
bazylia,
oregano,
czosnek granulowany

Wykonanie:Składniki na farsz przełożyć do miski, doprawić do smaku i zagnieść dokładnie do momentu połączenia się ze sobą składników. Gniazda
makaronowe ułożyć w szkle żaroodpornym lub innym naczyniu do zapiekania w piekarniku. Z
mięsa tworzyć kulki i wkładać do każdego gniazda, lekko dociskając aby tworzyło jedność. Gdy mamy już to zrobione to na samym końcu przygotowujemy sos
śmietanowy.

Wszystkie składniki na sos bardzo dobrze wymieszać ze sobą, aby nie powstały żadne grudki. Zalewamy nim gniazda
makaronowe, posypujemy starym
serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy to przez 45 minut. Szkło żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i w taki sposób pieczemy. 10 minut przed końcem zdejmujemy folię. Sos podczas pieczenia musi stać się gęsty. Jeżeli tak nie jest to wydłużamy czas pieczenia.

InspiracjaBrak powiązanych wpisów.