ßßß Cookit - przepis na Tarta porowo - czosnkowa z serami

Tarta porowo - czosnkowa z serami

nazwa

Wykonanie

/ forma około 27 cm/
Spód
150g masła
2 szklanki mąki
2-3 łyżki letniej wody
1/2 łyżeczki soli
Wierzch
2 duże pory
200g śmietanki 30%
200g jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii
60g sera żółtego, starkowanego
1 serek camembert, pokrojony w plasterki
sól i pieprz
Ze składników na spód zagnieść ciasto. Jeśli jest twarde, dodać niewielką ilość wody. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Gotowe ciasto przełożyć na formę, zrobić dziurki widelcem. Podpiec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Pory pokroić na 2 cm kawałki i gotować przez 5 minut. Odcedzić. W misce wymieszać śmietankę, jogurt, majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylię oraz ser żółty. Dodać sól i pieprz.
Na podpieczony spód położyć kawałki porów, zalać masą oraz położyć plasterki camemberta. Piec ponownie w 180 stopniach przez około 10 minut.
Tartę najlepiej kroić po 10 minutach od wyjęcia z piekarnika. Masa będzie wtedy miała lepszą konsystencję - łatwiejsze krojenie.
Smacznego!
Źródło:http://enunplato.blogspot.com/2014/01/tarta-porowo-czosnkowa-z-serami.html