Wykonanie

/ forma około 27 cm/Spód150g
masła2 szklanki
mąki2-3 łyżki letniej
wody1/2 łyżeczki
soliWierzch2 duże
pory200g
śmietanki 30%200g
jogurtu naturalnego2 łyżki
majonezu3 ząbki
czosnku1 łyżeczka suszonej
bazylii60g
sera żółtego, starkowanego1
serek camembert, pokrojony w plasterki
sól i
pieprzZe składników na spód zagnieść ciasto. Jeśli jest twarde, dodać niewielką ilość
wody. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny.Gotowe ciasto przełożyć na formę, zrobić dziurki widelcem. Podpiec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Pory pokroić na 2 cm kawałki i gotować przez 5 minut. Odcedzić. W misce wymieszać
śmietankę,
jogurt,
majonez,
czosnek przeciśnięty przez praskę,
bazylię oraz
ser żółty. Dodać
sól i
pieprz.Na podpieczony spód położyć kawałki
porów, zalać masą oraz położyć plasterki
camemberta. Piec ponownie w 180 stopniach przez około 10 minut.Tartę najlepiej kroić po 10 minutach od wyjęcia z piekarnika. Masa będzie wtedy miała lepszą konsystencję - łatwiejsze krojenie.Smacznego!