ßßß
/ forma około 27 cm/Spód150g masła2 szklanki mąki2-3 łyżki letniej wody1/2 łyżeczki soliWierzch2 duże pory200g śmietanki 30%200g jogurtu naturalnego2 łyżki majonezu3 ząbki czosnku1 łyżeczka suszonej bazylii60g sera żółtego, starkowanego1 serek camembert, pokrojony w plasterkisól i pieprzZe składników na spód zagnieść ciasto. Jeśli jest twarde, dodać niewielką ilość wody. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny.Gotowe ciasto przełożyć na formę, zrobić dziurki widelcem. Podpiec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Pory pokroić na 2 cm kawałki i gotować przez 5 minut. Odcedzić. W misce wymieszać śmietankę, jogurt, majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylię oraz ser żółty. Dodać sól i pieprz.Na podpieczony spód położyć kawałki porów, zalać masą oraz położyć plasterki camemberta. Piec ponownie w 180 stopniach przez około 10 minut.Tartę najlepiej kroić po 10 minutach od wyjęcia z piekarnika. Masa będzie wtedy miała lepszą konsystencję - łatwiejsze krojenie.Smacznego!