ßßß Cookit - przepis na Sos do vitello tonnato

Sos do vitello tonnato

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Agnieszka Kręglicka
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia włoska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (6 głosów)
Sos do vitello tonnato - składniki:
1 żółtko
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżka soku z cytryny
100 ml oliwy extra vergine
150 ml oleju
130 g odsączonego tuńczyka w oliwie
5 filecików anchois
1.5 łyżeczki odsączonych kaparów
1 ogórek konserwowy bez skórki
1 łyżeczka brandy
sól
cukier
biały pieprz
Sos do vitello tonnato - sposób przygotowania: Żółtko zmiksować z musztardą i cytryną. Stopniowo wlewać oliwę i olej, wciąż mieszając, aż powstanie sztywny majonez. Dodać resztę składników i zmiksować na krem. Doprawić. Cielęcinę upieczoną lub ugotowaną kroimy w cieniutkie plasterki i smarujemy sosem. Podajemy na zimno ozdobioną kaparami.
Kapary
, może niektórym smakować nawet na deser Sos do vitello tonnato 2 szklanki, 20 minut 1 żółtko 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka soku z cytryny 100 ml oliwy extra vergine 150 ml oleju 130 g odsączonego tuńczyka w oliwie 5 filecików anchois 1,5 łyżeczki odsączonych kaparów 1 ogórek
Więcej o Sos do vitello tonnato
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/10474614/sos do vitello tonnato/p