Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor Agnieszka KręglickaCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia włoskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (6 głosów)Sos do vitello tonnato - składniki:1 żółtko1 łyżeczka musztardy dijon1 łyżka soku z cytryny100 ml oliwy extra vergine150 ml oleju130 g odsączonego tuńczyka w oliwie5 filecików anchois1.5 łyżeczki odsączonych kaparów1 ogórek konserwowy bez skórki1 łyżeczka brandysólcukierbiały pieprzSos do vitello tonnato - sposób przygotowania: Żółtko zmiksować z musztardą i cytryną. Stopniowo wlewać oliwę i olej, wciąż mieszając, aż powstanie sztywny majonez. Dodać resztę składników i zmiksować na krem. Doprawić. Cielęcinę upieczoną lub ugotowaną kroimy w cieniutkie plasterki i smarujemy sosem. Podajemy na zimno ozdobioną kaparami.Kapary, może niektórym smakować nawet na deser Sos do vitello tonnato 2 szklanki, 20 minut 1 żółtko 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka soku z cytryny 100 ml oliwy extra vergine 150 ml oleju 130 g odsączonego tuńczyka w oliwie 5 filecików anchois 1,5 łyżeczki odsączonych kaparów 1 ogórekWięcej o Sos do vitello tonnatoPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu