Wykonanie
„Bóg stworzył
majonez, aby ćwiczyć wiernych.”Orson WellesSkładniki
żółtka, 3 sztuki
musztarda Dijon, 1 łyżeczka
sok z cytryny, 1 łyżka
biały pieprz, 1/2 łyżeczki
sól, 1 łyżeczka
olej z pestek
winogron, 500 mililitrówSposób przygotowania1. Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej.
Żółtka,
musztardę, sok,
pieprz i
sól wymieszać rózgą lub mikserem na wolnych obrotach. Następnie, nie przerywając miksowania, wlewać cienkim strumieniem
olej. Jego ilość można dowolnie modyfikować. Im więcej
oleju tym
majonez będzie miał gęstszą konsystencję. Można go przechowywać do 2 tygodni w lodówce. Z podanych składników wyszło około 2 szklanek
majonezu.
miami beach dental center