Wykonanie
Majonez jest jednym z najbardziej znanych
sosów zimnych. Ma tę zaletę, że idealnie współgra z szeroką gamą potraw - od sałatek, poprzez
ryby,
wędliny i
owoce morza. A przy tym jest prosty w przygotowaniu. Wystarczy tylko odrobina cierpliwości do mieszania.
Majonez najlepiej przygotować ręcznie, przy użyciu trzepaczki/rózgi.Wybierając
olej kierujemy się jego neutralnym smakiem. Dlatego najlepszy będzie
słonecznikowy lub rzepakowy.
Oliwa z oliwek ma smak zbyt intensywny i lepiej zostawić ją do przyrządzenia vinaigrette. Zanim przystąpimy do pracy, wszystkie składniki wyciągamy z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Przed oddzieleniem
żółtek od
białek jajka należy dokładnie umyć.
Żółtka muszą być bardzo świeże (zobacz tutaj, jak sprawdzić świeżość jaj).Przepis na gęsty
majonez o delikatnym smaku:Składniki:2
żółtka1 łyżeczka
musztardy, najlepiej Dijon250 ml
oleju słonecznikowego1 łyżeczka
octu winnego białego lub ok. 2 łyżeczki
soku z cytrynysólpieprz białyPrzygotowanie krok po kroku: Do miski wkładamy
żółtka i
musztardę. Dodajemy
sól i
pieprz. Nie za dużo, ponieważ
majonez powinien
mieć delikatny smak. Składniki dokładnie mieszamy.
Po jednej kropli dodajemy
olej, cały czas mieszając składniki. Ciemnożólta masa zacznie się rozjaśniać i gęstnieć. Kiedy wkropimy około połowę planowanego
oleju, możemy zwiększyć jego wlewaną ilość, zamieniając ją na strużkę. Nie przerywamy mieszania.
Kiedy emulsja jest stabilna i gęsta, dodajemy
ocet winny lub
sok z cytryny. W tym momencie
majonez troszkę rozrzedzi się i zjaśnieje. Mieszamy dokładnie do połączenia wszystkich dodatków.
Majonez przechowujemy w lodówce.Jak uratować
majonez zwarzony podczas przygotowania?Do osobnej miseczki wkładamy
żółtko. Dodajemy trochę
oleju kropla po kropli, aż masa zacznie gęstnieć - cały czas mieszając. Wówczas dodajemy po łyżeczce zwarzonego
majonezu . Mieszamy do momentu uzyskania gładkości i dodajemy kolejną łyżeczkę. Wszystko wykonujemy powoli i dokładnie mieszamy. Jeżeli uda mi się przy najbliższej okazji zwarzyć
majonez dołączę zdjęcia ;-)
,