ßßß Cookit - przepis na Jak zrobić majonez?

Jak zrobić majonez?

nazwa

Wykonanie

Majonez jest jednym z najbardziej znanych sosów zimnych. Ma tę zaletę, że idealnie współgra z szeroką gamą potraw - od sałatek, poprzez ryby, wędliny i owoce morza. A przy tym jest prosty w przygotowaniu. Wystarczy tylko odrobina cierpliwości do mieszania.
Majonez najlepiej przygotować ręcznie, przy użyciu trzepaczki/rózgi.
Wybierając olej kierujemy się jego neutralnym smakiem. Dlatego najlepszy będzie słonecznikowy lub rzepakowy. Oliwa z oliwek ma smak zbyt intensywny i lepiej zostawić ją do przyrządzenia vinaigrette. Zanim przystąpimy do pracy, wszystkie składniki wyciągamy z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Przed oddzieleniem żółtek od białek jajka należy dokładnie umyć. Żółtka muszą być bardzo świeże (zobacz tutaj, jak sprawdzić świeżość jaj).
Przepis na gęsty majonez o delikatnym smaku:
Składniki:
2 żółtka
1 łyżeczka musztardy, najlepiej Dijon
250 ml oleju słonecznikowego
1 łyżeczka octu winnego białego lub ok. 2 łyżeczki soku z cytryny
sól
pieprz biały
Przygotowanie krok po kroku: Do miski wkładamy żółtka i musztardę. Dodajemy sól i pieprz. Nie za dużo, ponieważ majonez powinien mieć delikatny smak. Składniki dokładnie mieszamy.
Po jednej kropli dodajemy olej, cały czas mieszając składniki. Ciemnożólta masa zacznie się rozjaśniać i gęstnieć. Kiedy wkropimy około połowę planowanego oleju, możemy zwiększyć jego wlewaną ilość, zamieniając ją na strużkę. Nie przerywamy mieszania.
Kiedy emulsja jest stabilna i gęsta, dodajemy ocet winny lub sok z cytryny. W tym momencie majonez troszkę rozrzedzi się i zjaśnieje. Mieszamy dokładnie do połączenia wszystkich dodatków.
Majonez przechowujemy w lodówce.
Jak uratować majonez zwarzony podczas przygotowania?
Do osobnej miseczki wkładamy żółtko. Dodajemy trochę oleju kropla po kropli, aż masa zacznie gęstnieć - cały czas mieszając. Wówczas dodajemy po łyżeczce zwarzonego majonezu . Mieszamy do momentu uzyskania gładkości i dodajemy kolejną łyżeczkę. Wszystko wykonujemy powoli i dokładnie mieszamy. Jeżeli uda mi się przy najbliższej okazji zwarzyć majonez dołączę zdjęcia ;-)
,
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/kulinarne-abc/jak-zrobic-majonez