Wykonanie
Długo nosiłam się z zamiarem zrobienia
majonezu. Jakoś nie mogłam się przekonać do surowych
jajek i kosmicznie dużej ilości
oleju. Każdy jednak, kto taki krem robił zachwalał go pod niebiosa. Ostatecznie kupiłam
jajka od sprawdzonego dostawcy, zakasałam rękawy i wzięłam się do ucierania. Otrzymałam gęsty, jedwabiście gładki
majonez o kremowej barwie, o wiele smaczniejszy od tego ze sklepowej półki.Składniki:2
żółtka3/4 szklanki
oleju słonecznikowego1 łyżeczka
białego octu winnegoszczypta
cukrusólświeżo zmielony
pieprz białyWszystkie składniki muszą
mieć temperaturę pokojową, by się nie zważyły.
Jajka dokładnie myjemy. Następnie zalewamy je wrzątkiem.
Żółtka oddzielamy od
białek (
białka nie będą nam potrzebne). Od razu dodajemy do nich
cukier,
ocet,
pieprz i
sól. Ucieramy całość powoli, żeby składniki się połączyły. Stopniowo wlewamy
olej (na początku dodajemy tylko kilka kropel). Ucieramy
majonez do czasu, aż zużyjemy cały tłuszcz. Kręcimy jeszcze chwilę, aż uzyska on odpowiednią gęstość (im dłużej, tym będzie on gęściejszy).Gotowy
majonez należy spożyć jak najszybciej, najlepiej od razu.