Wykonanie
Ten łatwy sos
miętowy jest doskonałym dodatkiem do grillowanego udźca jagnięcego. Możemy go zrobić w ciągu kilku minut ale dla osiągnięcia lepszego smaku powinniśmy go odstawić na co najmniej godzinę przed podaniem.Czas przygotowania: 5 minut, Czas gotowania: 12 minutSkładniki:2 szklanki dobrej jakości
białego octu winnego¾ szklanki
cukru½ szklanki drobno posiekanych świeżych liści
miętyPrzygotowanie:Na dużej patelni na średnim ogniu połączyć
ocet i
cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 10-12 minut aż uda nam się zredukować mieszaninę około o połowę. Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstego
syropu. Następnie wyłączyć sos i pozwolić mu odstać około 5 minut po czym dodać liście
mięty i dokładnie wymieszać. Następnie sos przelać do osobnego pojemnika i odstawić na około godzinę przed podaniem. Sos podawać w temperaturze pokojowej. Z tego przepisu powinna nam wyjść około 1 filiżanka sosu
miętowego.