Wykonanie
Spróbuj raz zrobić
majonez samodzielnie, a skończą się dylematy
Winiary, czy może Kielecki ? Naprawdę warto, bo płyną z tego same korzyści. Teraz w okresie Świąt Wielkanocnych jest na niego szczególny popyt. Jeśli zrobisz go sam, nie musisz obawiać się niechcianych dodatków i środków konserwujacych. Sam decydujesz jakiego
oleju użyjesz, masz wpływ na jakość użytych produktów. Poza tym smak i satysfakcja - bezcenne.A zastanawiałeś się kiedyś nad nazwą -dlaczego
majonez, dlaczego nie po prostu zimny sos jajeczny?
Majonez mógłby nazywać się całkiem inaczej, gdyby książę Richelieu nie podbił
portu Mahon na Minorce. Według większości historyków jego nazwa pochodzi właśnie od
portu Mahon na Minorce. W XVIII wieku oblegał ją francuski książę Richelieu. Gdy zdobył wyspę, okazało się, że ubodzy mieszkańcy Mahon w spiżarniach mają pod dostatkiem jedynie
oliwy i
jajek. Przyrządzili z nich pyszny posiłek:
jaja na twardo z zimnym jasnym sosem utartym z
żółtek i
oliwy, który wkrótce stał się
majonezem.CZY
MAJONEZ JEST ZDROWY ?1 płaska łyżka
majonezu to 110 kcal i 12 g tłuszczu. Jednak tylko rozważna dieta jest kluczem do zdrowia, dlatego
majonez nie jest taki zły.Ma sporo tłuszczu, ale to właśnie tłuszcze wspomagają wchłanianie wielu witamin, w tym witaminy: A, D, E i K.Tłuszcze utrzymują w dobrym stanie
serce i naczynia krwionośnezapewniają dobre nawilżenie skórywspomagają wytwarzanie składników hormonopodobnych, niezbędnych
między innymi do regulacji ciśnienia i krzepliwości
krwi, skurczów
mięśni, temperatury ciałaW rozsądnej ilości
majonez nikomu nie zaszkodzi, a może wręcz stanowić ważny składnik zbilansowej diety. Także nie zniechęcajcie się do
majonezu, a najlepiej zróbcie go sami, bo na pewno będzie dużo zdrowszy od tego ze sklepu. To jest takie proste. Najważniejsze jest by składniki były w temperaturze pokojowej, najlepiej wystawić je kilka godzin wcześniej z lodówki. W przeciwnym razie
majonez się po prostu zwarzy.
Jajko należy przed użyciem zawsze sparzyć wrzątkiem. Dobrze by
jajko było oznaczone symbolem 0.
Olej najlepiej wybrać ten o neutralnym smaku. Ważne by wszystkie składniki użyte do produkcji
majonezu były świeże i dobrej jakości. Nawet smak
musztardy jest nie bez znaczenia. Po spełnieniu powyższych warunków, nasz domowy
majonez będzie po prostu pyszny, nieporównywalny z tym sklepowym.
Składniki na około 300-350 g
majonezu:1
żółtko200-250 ml
oleju2 łyżeczki
musztardy2 łyżeczki
białego octu winnego1 łyżeczka
miodu1/3 łyżeczki
solibiały pieprz - na czubek nożaWykonanie:
żółtko wybić do miseczki, dodać
przyprawy i zmiksować na małych obrotach miksera do uzyskania gładkiej emulsji, dosłownie kilka chwilcały czas miksując dodawać po 1 łyżeczce
oleju. Gdy masa zacznie się zagęszczać można powoli, cały czas miksując małym strumieniem dolewać
olej. Po kilku minutach
majonez jest gotowy. Im więcej
oleju wmiksujesz, tym gęściejszy będzie
majonez. Skosztuj, bo może trzeba dokonać korekty smaku. Przełożyć do słoiczka. Domowy
majonez można przechowywać w lodówce do 10-14 dniSMACZNEGO !