Wykonanie
Metodą prób i błędów
doszłam do wersji idealnego domowego
majonezu. Przygotowywałam go już kilkakrotnie i za każdym razem wychodzi super aksamitny i bardzo gęsty. Do przygotowania możemy użyć zarówno
octu winnego,
spirytusowego jak i
soku z cytryny (co komu bardziej odpowiada).
Oleju użyłam rzepakowego (
olej z pestek
winogron się nie nadaje, przynajmniej w moim odczuciu, nadał majonezowi bardzo
dziwnego posmaku).Jest to produkt bez konserwantów, bez
cukru (
musztarda Dijon go nie zawiera), bardzo zdrowy i bardzo smaczny. Można go przechowywać do kilku dni w lodówce.Składniki:- 2
żółtka z bardzo świeżych jaj- 250-350ml
oleju rzepakowego (czym więcej
oleju tym
majonez będzie gęściejszy)- 1-1,5 łyżeczki
musztardy Dijon- 1 łyżeczka
octu- 2 szczypty
soli-
biały pieprz do smaku (nie trzeba)- ok.1/2-1 łyżeczki
ksylitoluŻółtka umieścić w misce, dodać
musztardę i delikatnie zamieszać. Dodać
ocet,
sól i mieszając dodawać cienką strużką
olej. Ja mieszałam silikonową rózgą. Mieszając (ucierając) dodajemy powolutku całą
oliwę, trwa to ok.5 minut.
Majonez ma być gęsty i
mieć aksamitną konsystencję. Doprawić do smaku
ksylitolem, szczyptą
soli i
białym pieprzem (gdy chcemy).
Przechowywać do kilku dni w zamkniętym pojemniku w lodówce.
Smacznego :-)