Wykonanie
Nazwa potrawy jest nieco oldschoolowa, ale taka jest też książka z jakiej zaczerpnęłam przepis – Kuchnia skandynawska Teresy Cichowicz-Porady, co nie zmienia faktu, że jest ona kopalnią wspaniałych przepisów. To, że nie ma w niej zdjęć potraw działa korzystnie na moją wyobraźnię. Nie sugeruję się zdjęciem potrawy, tylko sama wymyślam sposób jej podania. Choć każdy przepis jest opracowany bardzo szczegółowo i dokładnie. Przepisów na dania
rybne jest w kuchni skandynawskiej co nie miara, dlatego mnóstwo jest ich także w tej książce, już nie raz robiłam
rybę na zielonym posłaniu znalezioną w tej pozycji.

Składniki na 4 osoby:1 torebka
ryżu (100 g)500 g
filetów z dorszasok z 1/2
cytryny1/2 pęczka
koperku2 łyżki
masła50 dag
pieczarek1,5 łyżki
mąki pszennej1 szklanka
śmietany 12%2
pomidory1/2 szklanki tartego
sera żółtegosól,
pieprzolej1. Ugotować
ryż (może być półtwardy).2.
Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Usmażyć na
maśle. Oprószyć
mąką, dodać
sól,
pieprz i wymieszać ze
śmietaną.3.
Filety z dorsza oczyścić, posolić i skropić
sokiem z cytryny, ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym
olejem i zapiekać 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC. Wyjąć, poczekać jak nieco ostygnie i podzielić na mniejsze kawałki.4. Naczynie żaroodporne posmarować
olejem roślinnym i na jego dnie ułożyć
ryż.5. Na
ryżu ułożyć kawałki
dorsza i posypać posiekanym
koperkiem.6. Utworzyć następne warstwy z
pieczarek,
pomidorów i
sera.

7. Piec w temperaturze 200ºC około 25 minut (bez przykrycia).Czekam na Wasze propozycje w ramach mojej akcji: