Wykonanie
Składniki:- 20dag
ryżu- 40dag
brokułów- 50dag
filetów dorsza- 1/2
cytryny- 2
pomidory- 1 łyżka
masła- 1 łyżka
mąki pszennej- 1 łyżka
musztardy- 1 łyżka posiekanej
natki- 200ml
bulionu warzywnego- 150ml
mleka-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1.
Ryż gotujemy ok. 20 min. w osolonej wodzie.2.
Ryby kroimy w mniejsze kawałki skrapiamy
sokiem z cytryny, posypujemy
solą i
pieprzem, odstawiamy na ok. 15 min.3.
Brokuły gotujemy w osolonej wodzie, uważać by nie rozgotować.4. W garnku rozpuszczamy
masło, dodajemy
mąkę, chwilę podsmażamy, następnie zalewamy
mlekiem i
bulionem, zagotowujemy, cały czas mieszamy, pod koniec dodajemy
musztardę, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.5. W natłuszczonej żaroodpornej formie kolejno układamy
ryż,
ryby, pokrojone
pomidory, różyczki
brokuła, polewamy
sosem musztardowym, pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach.