Lubicie smażoną rybę ? Taką z chrupiącą panierką? To klasyczne danie, często podawane w polskich domach na piątkowy obiad. Ja też taką czasami smażę. Mięsoryby otulone panierką jest soczyste a pieprz i cytryna nadają mu charakteru.Tym razem kupiłam i przyrządziłam nieduże filety - takie akurat były. Powstały rybne sznycle, które można zjeść na gorąco albo na zimno.Spróbuj też Dorsza smażonego z pieczarkami i pomidorkamiFilety z dorsza z cytryną, smażone w panierceczas przygotowania: ok. 15 minut + czas marynowania rybyskładniki:6-8 niedużych filetów z dorsza b/s - ok. 1 kg3-4 łyżeczki pieprzucytrynowego2 łyżki soku z cytryny3 jajkaok. 4-5 łyżek mąki pszennej1 łyżeczka soliok. 1,5 szkl. bułki tartejdo smażenia - olej roślinny2 łyżki masłaJak przygotować panierowane filety z dorsza?Rybę opłukałam i osuszyłam. Przy pomocy szczypców wyciągnęłam wyczuwalne większe ości. Filety oprószyłam pieprzemcytrynowym z obu stron i skropiłamsokiem z cytryny. Odstawiłam na 30 minut.Zamarynowane filety panierowałam kolejno w mące wymieszanej z solą, roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej. Ostatnią warstwę panierki lekko dociskałam. Opanierowane filety kładłam na patelnię z rozgrzanym olejem i masłem. Smażyłam aż zrumieniły się od spodu a wtedy delikatnie, przy pomocy szerokiej łopatki, przewracałam je na drugą stronę i dalej smażyłam do zrumienienia.Smażonego dorsza podałam z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej.