ßßß Cookit - przepis na Dorsz cytrynowy panierowany, smażony

Dorsz cytrynowy panierowany, smażony

nazwa

Wykonanie

Lubicie smażoną rybę ? Taką z chrupiącą panierką? To klasyczne danie, często podawane w polskich domach na piątkowy obiad. Ja też taką czasami smażę. Mięso ryby otulone panierką jest soczyste a pieprz i cytryna nadają mu charakteru.
Tym razem kupiłam i przyrządziłam nieduże filety - takie akurat były. Powstały rybne sznycle, które można zjeść na gorąco albo na zimno.
Spróbuj też Dorsza smażonego z pieczarkami i pomidorkami
Filety z dorsza z cytryną, smażone w panierce
czas przygotowania: ok. 15 minut + czas marynowania ryby
składniki:
6-8 niedużych filetów z dorsza b/s - ok. 1 kg
3-4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
2 łyżki soku z cytryny
3 jajka
ok. 4-5 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka soli
ok. 1,5 szkl. bułki tartej
do smażenia - olej roślinny
2 łyżki masła
Jak przygotować panierowane filety z dorsza?
Rybę opłukałam i osuszyłam. Przy pomocy szczypców wyciągnęłam wyczuwalne większe ości. Filety oprószyłam pieprzem cytrynowym z obu stron i skropiłam sokiem z cytryny. Odstawiłam na 30 minut.
Zamarynowane filety panierowałam kolejno w mące wymieszanej z solą, roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej. Ostatnią warstwę panierki lekko dociskałam. Opanierowane filety kładłam na patelnię z rozgrzanym olejem i masłem. Smażyłam aż zrumieniły się od spodu a wtedy delikatnie, przy pomocy szerokiej łopatki, przewracałam je na drugą stronę i dalej smażyłam do zrumienienia.
Smażonego dorsza podałam z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/03/dorsz-cytrynowy-panierowany-smazony.html