Wykonanie
W weekend w mojej kuchni było bardzo pracowicie. Przygotowałam 4 potrawy, które przeszły do finału konkursu świątecznego z firmą
MAJONEZY-KĘTRZYN.Bożonarodzeniowa babka majonezowa autorstwa Doroty„Składniki:*0,5 szklanki
mąki pszennej*0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej*1 szklanka
cukru*4
jajka*3 łyżki
majonezu stołowego Kętrzyńskiego*1 opakowanie
cukru waniliowego lub
aromat waniliowy*1 łyżeczka
proszku do pieczenia*szczypta
soli*
kakao (opcjonalnie)Wykonanie:
Białka ubijam na sztywno ze szczyptą
soli. Dodaję
cukier, ubite
żółtka, aromat, przesianą
mąkę ziemniaczaną i pszenną z
proszkiem do pieczenia. Całość mieszam.Na koniec dodaję
majonez.Zazwyczaj odlewam połowę ciasta do innej miski i dodaję do niej
kakao. W ten sposób otrzymuję dwukolorowy wypiek.Formę do babki smaruję tłuszczem i obsypuję
bułką tartę. Ciasto z dwóch misek wlewam do formy.Piekę przez ok. 40 minut w temp. 170-180°C.Gotowe ciasto oblewam polewą z ciemnej lub
białej czekolady.”

Babeczki (muffinki) świąteczne autorstwa Mollisi„Ciasto na babeczki (muffinki) przygotowujemy dokładnie z przepisu podanego na opakowaniu BABKI DOMOWEJ (Kętrzyński Wypiek), ale kiedy już jest gotowe, dodaję do niego startą skórkę
pomarańczy (uważać, by nie było tej białej części, która jest gorzka) i pół tabliczki startej na tarle
czekolady gorzkiej (70%
kakaa) – trzeba choć odrobinę ciasto spróbować, by wiedzieć jak bardzo pomarańczowe/
czekoladowe chce
mieć babeczki.Po upieczeniu maczamy w rozpuszczonej na parze gorzkiej
czekoladzie (70%
kakaa, 1,5 tabliczki). Jeśli chcemy/ zostało nam trochę „wiórek”
pomarańczowych, możemy nimi posypać babeczki, kiedy jeszcze
czekolada nie jest zastygnięta. I gotowe 😉PS. Można ten sam wypiek zrobić w wersji dużej babki, dodać startą skórkę
pomarańczy i wiórki
czekoladowe a na koniec polać roztopioną
czekoladą.”

W kategorii WYTRAWNE:
Śledź z
grzybkami i
musztardą autorstwa Kingi„Składniki:– 1 kg
śledzia w solance moczymy przez kilka godzin w wodzie by stracił moc zasolenia– słoiczek
grzybów marynowanych w occie (najlepiej podgrzybki)– 6 łyżek
musztardy stołowej Kętrzyńskiej– 1 mała
cebula drobno pokrojona– 3
ogórki konserwowe (średniej wielkości)– 3 łyżki
majonezu Kętrzyński lekki
Śledzie pokrojone w plastry wkładamy do miski i dodajemy
grzybki marynowane pokrojone drobno,
cebulę drobno pokrojona sparzoną, pokrojone drobno
ogórki konserwowe oraz
musztardę i
majonez. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki na 12h. Gotowe.”

Szuba autorstwa Zauberi„Składniki:2 średniej wielkości
buraki,4-5
filetów śledziowych (polecam z zalewy korzennej),2 duże
marchewki,4
ziemniaki średniej wielkości1
cebula czerwona1 słoik
majonezu Kętrzyńskiego
sól,
pieprzWarzywa gotujemy w mundurkach do miękkości. Studzimy. Obieramy,
marchewkę i
ziemniaki kroimy w drobną kostkę.
Śledzie osączamy z zalewy, kroimy w kostkę. Wkładamy do salaterki, posypujemy posiekaną w kostkę
cebulą, odrobinę solimy i
pieprzymy. Smarujemy cienką warstwą
majonezu. Posypujemy
marchewką, solimy,
pieprzymy, smarujemy
majonezem, teraz warstwa z
ziemniaków,
sól,
pieprz,
majonez, starte na tarce
buraki,
sól,
pieprz,
majonez. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.”

Do jutra!!!