Wykonanie
Zaczął się nam kwiecień, więc Święta Wielkanocne coraz bliżej. Powoli zaczynam kompletować moje menu na ten świąteczny czas, może i ktoś z Was przy okazji skorzysta ? Dzisiaj najprostsza i najbardziej klasyczna babka, upieczona na
majonezie, bez żadnych dodatków
smakowych, typu
skórka cytrynowa czy
bakalie. Przygotowuje się ją bardzo szybko, tyle ile nagrzewa się piekarnik. A udekorowanie jej zależny od Waszej inwencji. Moją delikatnie ozdobiłam polewą z
białej czekolady, ale możecie wykorzystać do niej klasyczny
lukier lub po prostu
cukier puder.Serdecznie polecam na świąteczny stół.Inspiracja Najsmaczniejsze.pl
Proporcje na formę o średnicy 22 , 5 cmCzas przygotowania: 70 minutSkładniki:100 ml delikatnego
majonezu100 g
mąki ziemniaczanej70 g
mąki pszennej180 g
cukru4
jajka1 łyżka
cukru waniliowego1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliWykonanie:Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i oprószamy
tartą bułką.W misce ubijamy
jajka z
cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy
majonez, a
potem stopniowo
mąki,
sól i
proszek do pieczenia. Całość przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 55 minut.Gdy babka przestygnie wyjmujemy ją z formy i dekorujemy według uznania. Można ją oprószyć
cukrem pudrem lub polukrować.