ßßß Cookit - przepis na Babka majonezowa

Babka majonezowa

nazwa

Wykonanie

Zaczął się nam kwiecień, więc Święta Wielkanocne coraz bliżej. Powoli zaczynam kompletować moje menu na ten świąteczny czas, może i ktoś z Was przy okazji skorzysta ? Dzisiaj najprostsza i najbardziej klasyczna babka, upieczona na majonezie, bez żadnych dodatków smakowych, typu skórka cytrynowa czy bakalie. Przygotowuje się ją bardzo szybko, tyle ile nagrzewa się piekarnik. A udekorowanie jej zależny od Waszej inwencji. Moją delikatnie ozdobiłam polewą z białej czekolady, ale możecie wykorzystać do niej klasyczny lukier lub po prostu cukier puder.
Serdecznie polecam na świąteczny stół.
Inspiracja Najsmaczniejsze.pl
Proporcje na formę o średnicy 22 , 5 cm
Czas przygotowania: 70 minut
Składniki:
100 ml delikatnego majonezu
100 g mąki ziemniaczanej
70 g mąki pszennej
180 g cukru
4 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i oprószamy tartą bułką.
W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy majonez, a potem stopniowo mąki, sól i proszek do pieczenia. Całość przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 55 minut.
Gdy babka przestygnie wyjmujemy ją z formy i dekorujemy według uznania. Można ją oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/04/babka-majonezowa.html