ßßß Cookit - przepis na BABKA MAJONEZOWA

BABKA MAJONEZOWA

nazwa

Wykonanie

Wielkanocna babka z niecodziennym dodatkiem do tego typu wypieków, bo z majonezem. Bardzo puszysta, długo utrzymuje świeżości, a majonez jest absolutnie nie wyczuwalny.
Składniki na foremkę na babkę z kominkiem o pojemności 2 , 5 litra, ja natomiast upiekłam małe babeczki z podanych składników uzyskałam 16 sztuk.
SKŁADNIKI:
¾ szklanki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki mąki pszennej
5 jajek
4 łyżki majonezu
szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy, lub ulubiony aromat do ciast
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie składniki umieścić w misce i miksować około 5 minut, do chwili gdy ciasto będzie gładkie i rzadkie. Ciasto przelać do formiki wysmarowanej masłem oraz wysypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C przez około 50 minut. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia, zimną bakę wyjąć z formy i opruszyć cukrem pudrem.
Źródło:http://rarossa.blogspot.com/2016/03/babka-majonezowa.html