Wykonanie
Wielkanocna babka z niecodziennym dodatkiem do tego typu wypieków, bo z
majonezem. Bardzo puszysta, długo utrzymuje świeżości, a
majonez jest absolutnie nie wyczuwalny.Składniki na foremkę na babkę z kominkiem o pojemności 2 , 5 litra, ja natomiast upiekłam małe babeczki z podanych składników uzyskałam 16 sztuk.
SKŁADNIKI:¾ szklanki
mąki ziemniaczanej¾ szklanki
mąki pszennej5
jajek4 łyżki
majonezuszklanka
cukru1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier waniliowy, lub ulubiony
aromat do ciastSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Wszystkie składniki umieścić w misce i miksować około 5 minut, do chwili gdy ciasto będzie gładkie i rzadkie. Ciasto przelać do formiki wysmarowanej
masłem oraz wysypanej
bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C przez około 50 minut. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia, zimną bakę wyjąć z formy i opruszyć
cukrem pudrem.