ßßß
Wiem, że teraz nie pora na pierniki. W moim domu są one jednak bardzo lubiane, zwłaszcza przez mojego brata. Po kilku ciastach z owocami i galaretką mnie też naszła ochota na jakieś "suche" ciasto. Skorzystałam pierwszy raz z przepisu mojej mamy na piernik na winie, przełożyłam go marmoladą a do ciasta wrzuciłam orzechy i rodzynki. Piernik z dodatkiem wina wyszedł bardzo miękki i pulchny. Na pewno go jeszcze powtórzę.Do przygotowania tego piernika użyłam różowego półsłodkiego francuskiego wina Celebro. Idealnie pasuje ono do ciast, lodów i deserów.Zachęcam do odwiedzenia i polubienia strony Celebro na facebooku'u : www.facebook.com/KlubCelebroSkładniki:6 łyżek różowego półsłodkiego wina Celebro5 łyżek kakao1 szklanka cukru1 kostka margaryny (Palmy)1 i 3/4 szklanki mąkipół szklanki rodzynek namoczonych we wrzątkuorzechy6 jajek2 łyżeczki proszku do pieczeniaprzyprawa do piernikamarmolada do przełożeniacukier puder do posypaniaWino, kakao, cukier i margarynę zagotować i wystudzić. Dodać jajka, mąkę i proszek, zmiksować na gładkie ciasto. Dodać bakalie. Piec w 175*C około 40 minut. Przestudzony piernik przełożyć marmoladą i posypać pudrem.