Wykonanie

Wiem, że teraz nie
pora na pierniki. W moim domu są one jednak bardzo lubiane, zwłaszcza przez mojego brata. Po kilku ciastach z
owocami i
galaretką mnie też naszła ochota na jakieś "suche" ciasto. Skorzystałam pierwszy raz z przepisu mojej mamy na piernik na
winie, przełożyłam go
marmoladą a do ciasta wrzuciłam
orzechy i
rodzynki. Piernik z dodatkiem
wina wyszedł bardzo miękki i pulchny. Na pewno go jeszcze powtórzę.Do przygotowania tego piernika użyłam różowego półsłodkiego francuskiego
wina Celebro. Idealnie pasuje ono do ciast,
lodów i deserów.Zachęcam do odwiedzenia i polubienia strony Celebro na facebooku'u : www.facebook.com/KlubCelebroSkładniki:6 łyżek różowego półsłodkiego
wina Celebro5 łyżek
kakao1 szklanka
cukru1 kostka
margaryny (
Palmy)1 i 3/4 szklanki
mąkipół szklanki
rodzynek namoczonych we wrzątku
orzechy6
jajek2 łyżeczki
proszku do pieczeniaprzyprawa do piernika
marmolada do przełożenia
cukier puder do posypania
Wino,
kakao,
cukier i
margarynę zagotować i wystudzić. Dodać
jajka,
mąkę i proszek, zmiksować na gładkie ciasto. Dodać
bakalie. Piec w 175*C około 40 minut. Przestudzony piernik przełożyć
marmoladą i posypać pudrem.