ßßß Cookit - przepis na piernik na winie

piernik na winie

nazwa

Wykonanie

Wiem, że teraz nie pora na pierniki. W moim domu są one jednak bardzo lubiane, zwłaszcza przez mojego brata. Po kilku ciastach z owocami i galaretką mnie też naszła ochota na jakieś "suche" ciasto. Skorzystałam pierwszy raz z przepisu mojej mamy na piernik na winie, przełożyłam go marmoladą a do ciasta wrzuciłam orzechy i rodzynki. Piernik z dodatkiem wina wyszedł bardzo miękki i pulchny. Na pewno go jeszcze powtórzę.
Do przygotowania tego piernika użyłam różowego półsłodkiego francuskiego wina Celebro. Idealnie pasuje ono do ciast, lodów i deserów.
Zachęcam do odwiedzenia i polubienia strony Celebro na facebooku'u : www.facebook.com/KlubCelebro
Składniki:
6 łyżek różowego półsłodkiego wina Celebro
5 łyżek kakao
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny (Palmy)
1 i 3/4 szklanki mąki
pół szklanki rodzynek namoczonych we wrzątku
orzechy
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
przyprawa do piernika
marmolada do przełożenia
cukier puder do posypania
Wino, kakao, cukier i margarynę zagotować i wystudzić. Dodać jajka, mąkę i proszek, zmiksować na gładkie ciasto. Dodać bakalie. Piec w 175*C około 40 minut. Przestudzony piernik przełożyć marmoladą i posypać pudrem.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/08/piernik-na-winie.html