ßßß
Lista składników1 kostka margaryny4/5 szklanki cukru (200 g)2 jajka2 i 1/2 szklanki mąki (420 g)1 czubata łyżeczka proszku do pieczeniamasa:
1 szklanka mleka1/2 szklanki cukru pudru (100 g)2 szklanki bakalii (rodzynki, suszone morele, orzechy)1 gorzka czekolada (100 g)5 łyżek kakao400g twardej marmoladypolewa:1 gorzka czekolada (100 g)1/2 szklanki śmietanki 30%Wymiary blachy: 280x235 mmIlość porcji: 15Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski, wymieszaj mikserem, a następnie szybko zagnieć. Ciasto podziel na dwie części w proporcji 2/5 i 3/5.Dwie formy prostokątne o wymiarach 22x28cm wysmaruj margaryną i obsyp mąką. Dno każdej z przygotowanych form wylep jedną częścią ciasta. Piecz w nagrzanym do 180st.C piekarniku około 25 minut. Przygotuj masę. Grubszy placek ciasta pokrusz w dłoniach. W misce wymieszaj mleko, cukier puder, kakao, połowę marmolady i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Dodaj pokruszone ciasto i bakalie. Wszystko wymieszaj dokładnie łyżką.Pozostawiony placek ciasta posmaruj resztą marmolady. Na ciasto wyłóż przygotowaną wcześnie masę, równomiernie rozprowadź i lekko ugnieć. Do rondelka wlej śmietankę i włóż połamaną czekoladę. Podgrzewaj aż polewa będzie gładka i gęsta. Polewą polej ciasto.Temperatura piekarnika : 180 o CCzas pieczenia: 25 minutsmacznego kochani :))))))