Takie piernikowe bajaderki pełne bakalii to fajny pomysł np. na przyjęcia dla dzieci lub świąteczny stół. Pięknie zapakowane będą ciekawym słodkim prezentem.Składniki: na piernik:2 szklanki mąki1 szklanka cukru125 g margaryny1 szklanka mleka1 jajko1 łyżeczka sody2 łyżki kakao1 opakowanie przyprawy do piernikadodatkowo:3 łyżki rodzynek namoczonych w kieliszku rumu3 łyżki posiekanych orzechów3 łyżki kandyzowanych skórek3 łyżki miękkie marmolady (użyłam Marmoladki deserowej Jamar)1,5 tabliczki czekolady deserowej3 łyżki mlekakolorowe posypki cukroweMargarynę, mleko, cukier i kakao zagotować, przestudzić. Zmiksować z resztą składników na piernik. Przelać do dowolnej formy i piec w 180*C przez około 45 minut do suchego patyczka. Wystudzić i zmielić w maszynce do mięsa lub zetrzeć na tarce. Dodać bakalie i marmoladę, wymieszać i lepić kulki wielkości orzecha włoskiego lub większe. Czekoladę połamać i rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej. Za pomocą pędzelka smarować kulki czekoladą i obtaczać w cukierkach.