Wykonanie
Bardzo fajne ciasto,
biszkoptowe z kremem budyniowym,
dżemem i
galaretką. Ciasto idealne dla dzieci, na przyjęcia i nie tylko. miękkie i smaczne. Polecam.

SKŁADNIKI NA
BISZKOPT :6
jajek1 szklanka
cukru1 i 1/2 łyżki
octu2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
mąki tortowej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanejPRZYGOTOWANIE:
Białka ubijamy na sztywno mikserem, dalej ubijając dodajemy
cukier. W miseczce mieszamy
żółtka z
octem i
proszkiem do pieczenia (
żółtka raptownie zaczną rosnąć ) wlewamy je do ubitej piany, mieszamy. Wsypujemy wymieszane
mąki, delikatnie mieszamy i wlewamy ciasto do formy 25/ 35 wyłożonej folią aluminiową.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 * C , przez 30-40 minut. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki od piekarnika i studzimy
biszkopt.
Biszkopt jest wysoki na około 2.5 cm wysokości. To w zupełności wystarczy aby go przełożyć masą.MASA :4 szklanki
mleka4 łyżki
mąki ziemniaczanej4 łyżki
mąki pszennej5 łyżek
cukruolejek waniliowy lub
śmietankowy1 kostki
margaryny lub
masła5 łyżek
cukru pudruPRZYGOTOWANIE :Dwie szklanki
mleka z
cukrem zaczynamy podgrzewać w garnku, następnie w reszcie
mleka miksujemy
mąki i wlewamy do ciepłego
mleka. Ciągle mieszając gotujemy gęsty
budyń. Przekładamy go na talerze i studzimy.W wysokiej misce ucieramy mikserem
margarynę z
cukrem pudrem, dodajemy partiami zimny
budyń i ucieramy masę na puch.W razie potrzeby dosładzam, na koniec dodajemy olejek, mieszamy i gotowe .DODATKOWO :1 słoiczek czerwonego
dżemu ( u mnie wieloowocowy )2
czerwone galaretkiwiórki kokosowe do posypania
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach
wody, pozostawiamy w chłodnym miejscu do stężenia.PRZYGOTOWANIE :Upieczony
biszkopt przecinamy, wzdłuż na dwie równe połówki. Pierwszy blat układamy na blaszce, smarujemy go
dżemem, na
dżem wykładamy połowę masy budyniowej. W drugim blacie ciasta wycinamy kieliszkiem kółka otworów, przekładamy go na krem i lekko dociskamy.Resztę masy rozsmarowujemy omijając otworki. Posypujemy krem
kokosem. Schłodzoną i lekko tężejącą
galaretkę nakładamy łyżką w otworki. Ciasto schładzamy kilka godzin.Jeżeli ciasto chcemy szybko podać,
biszkopt dobrze jest nasączyć
herbatą z
cukrem.Smacznego.
