ßßß Cookit - przepis na Ciasto gruszkowe z budyniem

Ciasto gruszkowe z budyniem

nazwa

Wykonanie

składniki :
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
750ml mleka
ok 5 gruszek (by przykryć całą blachę)
1. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo po 1 jajku, dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia;
2. Ciasto podzielić na 2 części, nasmarowaną blachę wyłożyć jedną częścią ciasta;
3. Pokroić gruszki w plastry i ułożyć na cieście, by przykryły blachę;
4. Ugotować budyń według instrukcji, gorący wyłożyć na gruszki, przykryć resztą ciasta;
5. Piec około godziny w temperaturze 170 stopni C;
Ciekawostki :
- ciasto kroimy gdy całkowicie wystygnie bo budyń może wypłynąć
- zamiast gruszek można dodać jabłka
- szklanka mąki = 4 czubate łyżki
Źródło:http://kulinaria-ariski.blogspot.com/2012/10/ciasto-gruszkowe-z-budyniem.html