Wykonanie
Share the post "Ciasto
jogurtowe mojej mamy z
owocami /
Yogurt fruit
cake"Dziś przedstawiam przepyszne ciasto
jogurtowe z przepastnego zeszytu mojej mamy. Ciasto z tego przepisu wychodzi puszyste, jednocześnie wilgotne ze względu na dużą ilość
owoców, posypane chrupiącą i słodką kruszonką. Jest na prawdę łatwe w przygotowaniu i doskonale smakuje z popołudniową
kawą. Już niedługo pojawią się pierwsze
owoce, które będzie można wykorzystać w tym przepisie, a w międzyczasie sprawdzą się też te mrożone. Polecam!Scroll down for recipe in English
Ciasto
jogurtowe mojej mamy z
owocami(blaszka 30x40cm)Składniki:3
jajka1 szklanka
cukru3 szklanki
mąki1 szklanka
jogurtu (może być smakowy)1/2 szklanki
oleju2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
cukru waniliowego2 szklanki ulubionych
owoców, u mnie
maliny,
borówka amerykańska i trochę
brzoskwiń z puszki.Składniki na kruszonkę:180 g
mąki pszennej100 g
cukru125 g roztopionego
masłacukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść blaszkę do pieczenia.W dużej misce, wymieszaj dokładnie przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia.W misce miksera ubij
jajka z
cukrem aż do uzyskania białej piany, dodaj
jogurt,
olej i
cukier waniliowy i zmiksuj. Następnie cały czas miksując wsypuj powoli
mąkę i mieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.Przełóż ciasto do formy do pieczenia i wyłóż na jego wierzch
owoce.W małej miseczce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki kruszonki, aż do pojawienia się charakterystycznych grudek. Posyp nią ciasto i włóż je do piekarnika.Piecz przez 45-55 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu odstaw do ostygnięcia, po czym posyp
cukrem pudrem i podawaj.Smacznego!
English version( 30×40 cm baking pan)Ingredients:3 eggs1 cup sugar3 cups of all-purpose
flour1 cup of plain
yogurt1/2 cup of vegetable oil2 teaspoons baking powder2 tablespoons vanilla sugar2 cups of your favorite fruits, eg. raspberries, blueberries and peach.Ingredients for streusel:180 g of
flour100 g sugar125 g butter, meltedpowdered sugar for dustingPreparation:Preheat the oven to 180 oC. Grease with butter or
line baking pan with culinary parchment paper.In a large bowl, mix sieved
flour with baking powder.In mixer bowl, beat eggs with sugar until light and pale, add the
yogurt, oil and vanilla sugar and mix. Next, add the
flour and mix until the dough become smooth.Place the dough into the baking pan and srinkle with raspberries and blueberries.Prepare crumble – mix all the ingredients until you get crumbles. Sprinkle on the
cake and place in the oven.Bake for 45-55 minutes, or until dry stick. Allow to cool, prinkle with powdered sugar and
serve.Enjoy!
Share the post "Ciasto
jogurtowe mojej mamy z
owocami /
Yogurt fruit
cake"