ßßß
Ciasto jogurtowe mojej mamy z owocami(blaszka 30x40cm)Składniki:3 jajka1 szklanka cukru3 szklanki mąki1 szklanka jogurtu (może być smakowy)1/2 szklanki oleju2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki cukru waniliowego2 szklanki ulubionych owoców, u mnie maliny, borówka amerykańska i trochę brzoskwiń z puszki.Składniki na kruszonkę:180 g mąki pszennej100 g cukru125 g roztopionego masłacukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść blaszkę do pieczenia.W dużej misce, wymieszaj dokładnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.W misce miksera ubij jajka z cukrem aż do uzyskania białej piany, dodaj jogurt, olej i cukier waniliowy i zmiksuj. Następnie cały czas miksując wsypuj powoli mąkę i mieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.Przełóż ciasto do formy do pieczenia i wyłóż na jego wierzch owoce.W małej miseczce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki kruszonki, aż do pojawienia się charakterystycznych grudek. Posyp nią ciasto i włóż je do piekarnika.Piecz przez 45-55 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu odstaw do ostygnięcia, po czym posyp cukrem pudrem i podawaj.Smacznego!
English version( 30×40 cm baking pan)Ingredients:3 eggs1 cup sugar3 cups of all-purpose flour1 cup of plain yogurt1/2 cup of vegetable oil2 teaspoons baking powder2 tablespoons vanilla sugar2 cups of your favorite fruits, eg. raspberries, blueberries and peach.Ingredients for streusel:180 g of flour100 g sugar125 g butter, meltedpowdered sugar for dustingPreparation:Preheat the oven to 180 oC. Grease with butter or line baking pan with culinary parchment paper.In a large bowl, mix sieved flour with baking powder.In mixer bowl, beat eggs with sugar until light and pale, add the yogurt, oil and vanilla sugar and mix. Next, add the flour and mix until the dough become smooth.Place the dough into the baking pan and srinkle with raspberries and blueberries.Prepare crumble – mix all the ingredients until you get crumbles. Sprinkle on the cake and place in the oven.Bake for 45-55 minutes, or until dry stick. Allow to cool, prinkle with powdered sugar and serve.Enjoy!
Share the post "Ciasto jogurtowe mojej mamy z owocami / Yogurt fruit cake"


