Wykonanie
Miał być później, ale jak się opublikował to teraz już poznacie recepturę, jaką znalazłam u Edytki na to cudo. Ciasto wprost rozpływało się w ustach i nie są to bynajmniej moje wielkie marzenia ;)
Potrzebne składniki:1 kostka
masła2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszklanka i 2 łyżki
cukru pudru5
jajek1
cukier waniliowy1/2 szklanki
oleju2 budynie
wanilioweowoce - ja dałam 250 g
malin i 250 g
borówekSposób wykonania:Kostkę
masła, 2 szklanki
mąki, 2 łyżeczki
proszku do pieczenia, 2 łyżki
cukru pudru i 5
żółtek zagniatamy razem. Dzielimy na 2 części - jedną większą, drugą mniejszą. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2 h.Blachę( ja miałam 23 x 32 cm ) smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem. Ścieramy na tarce o większych oczkach większą kulę. Ugniatamy, pieczemy ok. 15-18 min. w 190 st.Zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie ubijamy 5
białek na sztywną pianę,dodajemy szklankę
cukru pudru, 1
cukier waniliowy, 1/2 szklankę
oleju i 2 budynie
waniliowe. Wylewamy na chłodne ciasto.Układamy
owoce, następnie z ciasta formujemy małe kule i układamy na nich. Pieczemy jeszcze 35-40 min. w 190 st. Posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego !