Niedawno prezentowałam Wam kruche ciasto z pianką, maliny i borówkami . Tym razem wariacja ze śliwkami i migdałami w słupkach ;)Potrzebne składniki:1 kostka masła2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniaszklanka i 2 łyżki cukru pudru5 jajek1 cukier waniliowy ( ja użyłam firmy Gellwe )1/2 szklanki oleju2 budynie waniliowe400-500 g śliwek50 g migdałów w słupkach ( ja użyłam Migdały słupki firmy Kresto )cukier puderSposób wykonania:Kostkę masła wyrabiamy z 2 szklankami mąki, 5 żółtkami, 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i 2 łyżkami cukru pudru. Dzielimy na 2 części - jedną większą, drugą mniejszą. Możemy włożyć do lodówki, ja tym razem nie wkładałam.Na blasze 23 x 32 cm wyłożonej papierem i posmarowanej tłuszczem wykładamy większą część ciasta.Następnie przygotowujemy budyniową piankę. 5 białek ubijamy na sztywną pianę, dodajemy szklankę cukru pudru, 1/2 szklanki oleju, 1 cukier waniliowy i 2 budynie waniliowe. Wylewamy na pierwszą warstwę ciasta.Posypujemy słupkami migdałów, układamy śliwki pokrojone w ósemki skórką do dołu. Posypujemy ew. jeszcze migdałami. Z reszty kruchego ciasta formujemy kule i układamy.Pieczemy ok. 35-40 min. w 190 st. Posypujemy cukrem pudrem.Smacznego !