Wykonanie
Na blogu dużą popularnością cieszą się ciasta ucierane dlatego wykorzystując sezon na
śliwki ukręciłam coś nowego. Z dwoma sekretnymi składnikami
octem, który podobno nadaje ciastu wilgotności i marcepanem, który fantastycznie pasuje do
śliwek i
orzechów. Mam nadzieje, że wam posmakuje tak jak mi bo jest łatwe w przygotowaniu, mięciutkie, wilgotne i długo zachowuje świeżość.Składniki:200 g
masła temp. pokojowa1 szklanka
cukru pudru2 szklanki przesianej
mąki4
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
octuDodatkowo:około 300-400 g
śliwek200 g marcepanu80 g
migdałów pokrojonych w słupkiForemka 23x33 cm, natłuszczona i wyłożona pergaminem
Masło ucieramy z
cukrem pudrem, następnie na przemian dodajemy
mąkę wymieszana z proszkiem i
jajka. Gdy wszystkie składniki już się połączą dodajemy
ocet, mieszamy i przekładamy do foremki. Na cieście układamy równomiernie przekrojone na pół
śliwki ( miąższem do góry). Na
śliwki ścieramy marcepan i posypójemy
migdałami. Pieczemy około 35-40 minut w 180*C.* Jeśli mamy problem z zakupem marcepanu możemy zastąpić go kruszonką. Przepis na kruszonkę znajdziecie tu -->>