ßßß Cookit - przepis na Ucierane ciasto ze śliwkami i marcepanem

Ucierane ciasto ze śliwkami i marcepanem

nazwa

Wykonanie

Na blogu dużą popularnością cieszą się ciasta ucierane dlatego wykorzystując sezon na śliwki ukręciłam coś nowego. Z dwoma sekretnymi składnikami octem, który podobno nadaje ciastu wilgotności i marcepanem, który fantastycznie pasuje do śliwek i orzechów. Mam nadzieje, że wam posmakuje tak jak mi bo jest łatwe w przygotowaniu, mięciutkie, wilgotne i długo zachowuje świeżość.
Składniki:
200 g masła temp. pokojowa
1 szklanka cukru pudru
2 szklanki przesianej mąki
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki octu
Dodatkowo:
około 300-400 g śliwek
200 g marcepanu
80 g migdałów pokrojonych w słupki
Foremka 23x33 cm, natłuszczona i wyłożona pergaminem
Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie na przemian dodajemy mąkę wymieszana z proszkiem i jajka. Gdy wszystkie składniki już się połączą dodajemy ocet, mieszamy i przekładamy do foremki. Na cieście układamy równomiernie przekrojone na pół śliwki ( miąższem do góry). Na śliwki ścieramy marcepan i posypójemy migdałami. Pieczemy około 35-40 minut w 180*C.
* Jeśli mamy problem z zakupem marcepanu możemy zastąpić go kruszonką. Przepis na kruszonkę znajdziecie tu -->>
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/08/ucierane-ciasto-ze-sliwkami-i-marcepanem.html