ßßß
Na blogu dużą popularnością cieszą się ciasta ucierane dlatego wykorzystując sezon na śliwki ukręciłam coś nowego. Z dwoma sekretnymi składnikami octem, który podobno nadaje ciastu wilgotności i marcepanem, który fantastycznie pasuje do śliwek i orzechów. Mam nadzieje, że wam posmakuje tak jak mi bo jest łatwe w przygotowaniu, mięciutkie, wilgotne i długo zachowuje świeżość.Składniki:200 g masła temp. pokojowa1 szklanka cukru pudru2 szklanki przesianej mąki4 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki octuDodatkowo:około 300-400 g śliwek200 g marcepanu80 g migdałów pokrojonych w słupkiForemka 23x33 cm, natłuszczona i wyłożona pergaminemMasło ucieramy z cukrem pudrem, następnie na przemian dodajemy mąkę wymieszana z proszkiem i jajka. Gdy wszystkie składniki już się połączą dodajemy ocet, mieszamy i przekładamy do foremki. Na cieście układamy równomiernie przekrojone na pół śliwki ( miąższem do góry). Na śliwki ścieramy marcepan i posypójemy migdałami. Pieczemy około 35-40 minut w 180*C.* Jeśli mamy problem z zakupem marcepanu możemy zastąpić go kruszonką. Przepis na kruszonkę znajdziecie tu -->>