ßßß Cookit - przepis na ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM

ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM

nazwa

Wykonanie

Zupę tą dość często gotuję. Jest to jedna z ulubionych zup mojej rodziny. Ja też ją lubię i jeść i gotować. Jest jak wiadomo prosta w wykonaniu.
Robię ją z makaronem lub ryżem. Główny składnik w zasadzie mam osiągalny przez cały rok. W sezonie letnio-jesiennym smakuje jednak najbardziej, bo mam do dyspozycji świeże pomidory.
Teraz póki co ugotowałam ją z przecieru.
W ubiegłym roku zrobiłam znaczną jego ilość z własnej uprawy tego smacznego i bogatego m.in. w potas warzywa.
Składniki :
1 litr przecieru pomidorowego własnej roboty lub kupionego w kartonach (2x500g)
25 dag kości od schabu
30 dag skrzydła indyczego
ewentualnie ok. 15 dag szpondra
1 duża marchewka (ok. 15 dag)
1 średnia pietruszka (ok.8 dag)
kawałek selera (ok.7 dag)
kawałek pora (ok.10 dag)
1 mała cebula (ok. 5 dag)
3 płaskie łyżki mąki pszennej + ½ szklanki mleka
¾ szklanki śmietany
sól, cukier do smaku
1 nieduża łodyga lubczyka lub przyprawa maggi do zup
natka pietruszki
ok. 3 litry wody
ponadto :
1 opakowanie makaronu (ok. 40 dag)
Wykonanie :
Kość, szponder i skrzydło oczyszczamy, myjemy i gotujemy. W tym czasie obieramy marchewkę, pietruszkę, seler, por i myjemy. W całości wrzucamy do gotującego się wywaru, po ok. 30 minutach gotowania się kości.
Po upływie 20 minut wlewamy przecier pomidorowy,dajemy po 1 płaskiej łyżce soli i cukru. Wrzucamy do zupy kostki rosołowe, łodygę lubczyka i upieczoną na ogniu cebulę.
Dalej gotujemy (ok. 20 minut). Robimy zaprawę mączną z 3 płaskich łyżek mąki i ½ szklanki mleka i zagęszczamy zupę. Gotujemy jeszcze kilka minut.
Zabielamy śmietaną i ewentualnie dosalamy. Podajemy z makaronem i drobno posiekaną natką pietruszki.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/05/ZUPA-POMIDOROWA-Z-MAKARONEM.html