Wykonanie



To pierwszy przepis na typowo brytyjskie danie zrobione już w Anglii, jakie pojawia się na tym blogu. A cóż to? Yorkshire
puddings -
banalne w przygotowaniu, przepyszne... no właśnie, co dokładnie?
Ciasteczka, wypiek, pudding? Naprawdę ciężko powiedzieć. Można jeść je zarówno na słodko, jak i słono. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by zjeść je
solo, bez żadnych dodatków. W każdej wersji są po prostu przepyszne. Na zdjęciach udało mi się uchwycić ich słodkie wydanie, niemniej nie raz widziałam, jak podawano je w towarzystwie aromatycznego,
ostrego chilli lub też rozmaitych pieczeni i
sosów. Dlatego też uważam, że to naprawdę dobry pomysł - zarówno na przekąskę, jak i fragment dania głównego. Faktem jest, iż same
puddingi może i nie należą do superfoods, nie umniejsza to jednak ich smaku. Warto też dodać, iż podane z
jogurtem naturalnym,
owocami lub
bakaliami w wersji deserowej, bądź też z pieczonymi warzywami, sosem,
ziołami łososiem (co poleca Jammie Oliver) mogą stanowić całkiem zdrowy posiłek.Przy okazji, zapraszam Was na mojego drugiego bloga: CATCH EXISTENCE . Niektórzy wiedzą, że moją największą pasją jest pisanie. Obecnie jestem w trakcie poprawek książki dla wydawnictwa, lecz w międzyczasie spisuję wiele pomysłów, które do tej
pory gnieździły się jedynie w moim laptopie. Postanowiłam to zmienić i to na nowym blogu publikuję zarówno je, jak i wszelkie migawki z życia - instagramowe. Jeżeli macie ochotę poczytać i pooglądać, zapraszam serdecznie.

/12 sztuk/- 200g
mąki pszennej*- 200ml
mleka- 4 duże
jajka- szczypta
soli-
olej**Na samym początku nagrzewamy piekarnik do 225*C. Silikonowe foremki na muffiny delikatnie smarujemy
olejem (lub też używamy
oleju w sprayu). Wkładamy foremki do piekarnika na około 12 minut. W tym czasie miksujemy
jajka, przesianą
mąkę,
mleko i
sól do momentu uzyskania gładkiej, pozbawionej grudek konsystencji. Po upływie 12 minut otwieramy piekarnik, ostrożnie wyjmujemy z niego rozgrzane foremki. Każdą foremkę napełniamy
ciastem (uważając, żeby w foremkach nie znajdowało się zbyt dużo ciasta - wtedy może ono wyciec z formy w trakcie pieczenia). Yorkshire
puddings pieczemy 12-15 minut. Podajemy na ciepło
solo lub też z dowolnymi wytrawnymi lub słodkimi dodatkami - na zdjęciu
jagody i
syrop klonowy.*można zastąpić
miksem bezglutenowym**polecam rzepakowy,
kokosowy,
sezamowy