Wykonanie
25 dkg
mąki pszennej0,5 l
mleka3
jajka1 łyżka
olejuszczypta
soliMąkę wsypać do salaterki, pośrodku uformować wgłębienie i wbić w nie
jajka. Dodać
sól i
olej. Dokładnie wymieszać. Stopniowo dolewając
mleko, mieszać trzepaczką, aż ciasto będzie gładkie. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny. Jeśli przed smażeniem okaże się, że ciasto zgestniało, można je rozrzedzić odrobiną
mleka lub
wody. Rozgrzać patelnię. Wlewać po jednej chochelce ciasta i równomiernie rozprowadzić, przechylając patelnię. Smażyć, aż spód nalesnika lekko się zrumieni. Odwrócić i zrumienić z drugiej strony. Naleśnik zsunąć z patelni na odwrócony do góry dnem talerz albo dużą miskę. Usmażyć naleśniki z pozostałego ciasta .