ßßß Cookit - przepis na Naleśniki - przepis podstawowy

Naleśniki - przepis podstawowy

nazwa

Wykonanie

25 dkg mąki pszennej
0,5 l mleka
3 jajka
1 łyżka oleju
szczypta soli
Mąkę wsypać do salaterki, pośrodku uformować wgłębienie i wbić w nie jajka. Dodać sól i olej. Dokładnie wymieszać. Stopniowo dolewając mleko, mieszać trzepaczką, aż ciasto będzie gładkie. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny. Jeśli przed smażeniem okaże się, że ciasto zgestniało, można je rozrzedzić odrobiną mleka lub wody. Rozgrzać patelnię. Wlewać po jednej chochelce ciasta i równomiernie rozprowadzić, przechylając patelnię. Smażyć, aż spód nalesnika lekko się zrumieni. Odwrócić i zrumienić z drugiej strony. Naleśnik zsunąć z patelni na odwrócony do góry dnem talerz albo dużą miskę. Usmażyć naleśniki z pozostałego ciasta .
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/08/nalesniki-przepis-podstawowy.html