Wykonanie
Przepis na naleśniki pszenne sprawdza się zarówno dla słodkiego, jak i dla
bardziej pikantnego nadzienia. Aby nadać im aromatu wystarczy do podstawowego ciasta nalesnikowego dodać trochę
cynamonu,
alkoholu (
rumu,
koniaku), świeżych lub suszonych
ziół (
bazylii,
szczypiorku,
mięty,
oregano,
rozmarynu, słodkiej lub
ostrej papryki),
wanilii,
skorki cytrynowej lub pomarańczowej. Po prostu nasmażyć górę naleśników i jeść z czym tylko się chce. Przepis z książki Naleśniki i placki Mai Barakat-Nuq.Składniki:250 g
mąki pszennej500 ml
mleka3
jajka1 łyżka
olejuszczypta
soliPrzygotowanie:1.
Mąkę wsypać do salaterki, pośrodku uformować wgłębienie i wbić w nie
jajka. Dodać
sól i
olej. Dokładnie wymieszać.2. Stopniowo dolewając
mleko, mieszać trzepaczką, aż ciasto będzie gładkie. Przykryć czysta ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny.3. Jeśli przed smażeniem okaże się, że ciasto zgestniało, można je rozrzedzić odrobiną
mleka lub
wody.4. Rozgrzać patelnię. Wlewac po jednej chochelce ciasta i równomiernie rozprowadzić, przechylając patelnię. Smażyć, aż spód nalesnika lekko się zrumieni. Odwrócić i zrumienić z drugiej strony. Naleśnik zsunąć z patelni na odwrócony do góry dnem talerz albo dużą miskę. Usmażyć naleśniki z pozostałego ciasta. Aby naleśniki nie ostygły, można je wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 5 o C.