Wykonanie
14 Września 2013 Gotowanie ze stylemZupa krem z
pomidorów i
papryki przypomina mi o nadchodzącej jesieni. Bardzo lubię tę
porę roku,
jabłka,
śliwki i piękne kolorowe liście. W tym czasie warto jest wykorzystywać świeże, dojrzałe i soczyste warzywa sezonowe takie jak
pomidory,
dynia bądź
papryka. Zupa krem z
pomidorów i
papryki to moja propozycja na zakończenie kalendarzowego lata, aksamitna i smaczna, najlepiej smakuje podawana z grzankami bądź świeżym
pieczywem.Zupa krem z
pomidorów i
papryki
Składniki na 4 porcje:
Wywar:1
marchew1
pietruszka½ pęczka
natki pietruszki¼
selera korzeniowego2
liście laurowe2 ziarna
ziela angielskiegosól,
pieprz6 szklanek
wodyKrem:1
czerwona papryka1 kg
pomidorówsól i
pieprz1/2 łyżeczki
słodkiej papryki w proszku1 łyżeczka
cukruSposób przygotowania:Do garnka wlać 6 szklanek
wody. Dodać obraną
marchew,
seler i
pietruszkę. Doprawić
solą oraz
pieprzem do smaku. Następnie dodać
liście laurowe,
ziele angielskie oraz
natkę pietruszki. Gotować około 40 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Po ugotowaniu wyjąć z
wywaru liście laurowe,
ziele angielskie oraz
natkę pietruszki.
Paprykę przekroić i usunąć z niej gniazdo nasienne, następnie pokroić ją na drobne kawałki.Na sicie umieścić pokrojoną
paprykę oraz całe
pomidory, gotować na parze pod przykryciem 10-15 min, aż warzywa będą miękkie. Z
pomidorów zdjąć skórkę i przełożyć wraz z
papryką do
wywaru, doprawić
solą oraz
pieprzem do smaku i zmiksować na gładką masę wraz z pozostałymi warzywami.Podawać z
pieczywem, grzankami bądź
groszkiem ptysiowym.
