ßßß
Składniki na 4 porcje:Wywar:1 marchew1 pietruszka½ pęczka natki pietruszki¼ selera korzeniowego2 liście laurowe2 ziarna ziela angielskiegosól, pieprz6 szklanek wodyKrem:1 czerwona papryka1 kg pomidorówsól i pieprz1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku1 łyżeczka cukruSposób przygotowania:Do garnka wlać 6 szklanek wody. Dodać obraną marchew, seler i pietruszkę. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Następnie dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz natkę pietruszki. Gotować około 40 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Po ugotowaniu wyjąć z wywaru liście laurowe, ziele angielskie oraz natkę pietruszki.Paprykę przekroić i usunąć z niej gniazdo nasienne, następnie pokroić ją na drobne kawałki.Na sicie umieścić pokrojoną paprykę oraz całe pomidory, gotować na parze pod przykryciem 10-15 min, aż warzywa będą miękkie. Z pomidorów zdjąć skórkę i przełożyć wraz z papryką do wywaru, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i zmiksować na gładką masę wraz z pozostałymi warzywami.Podawać z pieczywem, grzankami bądź groszkiem ptysiowym.