ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z pomidorów i papryki

Zupa krem z pomidorów i papryki

nazwa

Wykonanie

14 Września 2013 Gotowanie ze stylem
Zupa krem z pomidorów i papryki przypomina mi o nadchodzącej jesieni. Bardzo lubię tę porę roku, jabłka, śliwki i piękne kolorowe liście. W tym czasie warto jest wykorzystywać świeże, dojrzałe i soczyste warzywa sezonowe takie jak pomidory, dynia bądź papryka. Zupa krem z pomidorów i papryki to moja propozycja na zakończenie kalendarzowego lata, aksamitna i smaczna, najlepiej smakuje podawana z grzankami bądź świeżym pieczywem.
Zupa krem z pomidorów i papryki
Składniki na 4 porcje:
Wywar:
1 marchew
1 pietruszka
½ pęczka natki pietruszki
¼ selera korzeniowego
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
6 szklanek wody
Krem:
1 czerwona papryka
1 kg pomidorów
sól i pieprz
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
Do garnka wlać 6 szklanek wody. Dodać obraną marchew, seler i pietruszkę. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Następnie dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz natkę pietruszki. Gotować około 40 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Po ugotowaniu wyjąć z wywaru liście laurowe, ziele angielskie oraz natkę pietruszki.
Paprykę przekroić i usunąć z niej gniazdo nasienne, następnie pokroić ją na drobne kawałki.
Na sicie umieścić pokrojoną paprykę oraz całe pomidory, gotować na parze pod przykryciem 10-15 min, aż warzywa będą miękkie. Z pomidorów zdjąć skórkę i przełożyć wraz z papryką do wywaru, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i zmiksować na gładką masę wraz z pozostałymi warzywami.
Podawać z pieczywem, grzankami bądź groszkiem ptysiowym.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_zupa-krem-z-pomidorow-i-papryki.html