Wykonanie
03 Lutego 2015 Gotowanie ze stylemPrzepis na
pierś z kurczaka faszerowaną
suszonymi pomidorami z dodatkiem sosu z
sera lazur z niebieską pleśnią. Wystarczy przeczytać nazwę dania, aby pobudzić
kubki smakowe i apetyt.
Mięso z piersi kurczaka jest bardzo delikatne a w połączeniu z dobrze doprawionym farszem z
suszonymi pomidorami danie w całości uzyskuje mocny i aromatyczny zapach i smak. Jeśli lubicie kulinarne nowości to ten przepis jest właśnie dla Was.
Pierś z kurczaka faszerowana
suszonymi pomidorami
Składniki :2 połówki
piersi z kurczaka90 g
suszonych pomidorów w zalewie30 g
twardego sera dojrzewającego (np. rubin bądź
bursztyn)1 łyżka stołowa posiekanej
natki pietruszki1 ząbek
czosnkupieprz biały mielonySos z
sera lazur z niebieska pleśnią100 g
sera lazur z niebieska pleśniąsok z 1/2
cytryny1 ząbek
czosnku150 g
jogurtu naturalnego1/2 łyżeczki
sosu sojowego25 ml
oliwy z oliwek extra virginie1 łyżka
oleju roślinnego np. rzepakowego do smażeniaSposób przygotowania:
Pierś z kurczaka umyć pod bieżącą
wodą, oczyścić kostkę i osuszyć. Następnie naciąć tak, by w środku powstała przestrzeń na farsz czyli utworzyć tzw. kieszeń.
Pomidory suszone odsączyć z zalewy i posiekać na drobno.
Ser zetrzeć na tarce o drobnych otworach.
Czosnek wycisnąć przez praskę lub posiekać i przesmażyć na patelni.
Starty ser wymieszać z
czosnkiem,
pomidorami oraz posiekaną na drobno
natką pietruszki.Farsz dokładnie wyrobić i nadziewać nim
pierś z kurczaka.Na patelni rozgrzać
olej, następnie obsmażyć pierś z każdej strony na rumiany kolor, przykryć pokrywką i zminimalizować źródło ciepła. Podgrzewać na wolnym ogniu około 20 minut.Sos z
sera lazur z niebieska pleśnią
Ser pleśniowy pokruszyć, a następnie zmiksować z
jogurtem (ja użyłam do tego celu blendera).Dodać
sok z cytryny, doprawić
pieprzem oraz
sosem sojowym, wymieszać.
Mięso pokroić na plastry o grubości 1-2 cm, następnie polać sosem, podawać z
ziemniakami oraz świeżymi surówkami.