Wykonanie
24 Grudnia 2013 Gotowanie ze stylemZamiast tłustego
mięsa na obiad możemy zaserwować aromatyczne kotlety
rybne z mielonego
mintaja. Warto poeksperymentować ze składnikami, dodając więcej
sosu sojowego, suszonego
imbiru lub świeżych
ziół np.
miętę,
szałwię,
rozmaryn i
koperek. Kotlety można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, a następnie tylko obtoczyć w
bułce tartej, usmażyć i podawać na obiad. Jako dodatki do kotletów polecam gotowane
ziemniaki posypane
suszonym oregano oraz
sałatkę z
kiszonej kapusty,
marchwi i
jabłka.Kotlety
rybne z
mintajem ze
szczypiorkiem, suszonym
imbirem i
sosem sojowym![](/Data/Images/www.gotowaniezestylem.pl\przepis_kotlety-rybne/l/1455339516.jpg)
Składniki :350 g mrożonego
mintaja1 pęczek
szczypiorku1 mała
cebula1
jajko1 łyżeczka
sosu sojowego1 łyżeczka suszonej
bazylii1 czerstwa
kajzerka1/2 szklanki
mleka1 łyżeczka startego świeżego
imbirupieprz do smaku3 łyżki stołowe
bułki tartej plus do obtoczenia kotletów
olej roślinny do smażeniaSposób przygotowania:
Kajzerkę namoczyć w
mleku.
Cebulę posiekać na drobno.Rozmrożonego
mintaja zmielić w maszynce do
mięsa. Następnie przełożyć do dużej miski, dodać
jajko,
sos sojowy, posiekany
szczypiorek,
cebulę oraz
kajzerkę i starannie wymieszać ręką.Dodć suszoną
bazylię,
imbir,
pieprz, odrobinę
soli oraz 3 łyżki
bułki tartej, wymieszać. Odstawić do lodówki na 15 minut. Konsystencja kotletów powinna być dość zwarta.Następnie zwilżyć ręce
wodą i ulepić 8 kotlecików. Każdy z nich obtoczyć w
bułce tartej.Na patelni rozgrzać
olej na średnim ogniu. Kotlety smażyć z dwóch stron, aż będą złociste (po 2 minuty na każdą ze stron). Podawać na gorąco.
![](/Data/Images/www.gotowaniezestylem.pl\przepis_kotlety-rybne/l/1589229564.jpg)