ßßß
Składniki :350 g mrożonego mintaja1 pęczek szczypiorku1 mała cebula1 jajko1 łyżeczka sosu sojowego1 łyżeczka suszonej bazylii1 czerstwa kajzerka1/2 szklanki mleka1 łyżeczka startego świeżego imbirupieprz do smaku3 łyżki stołowe bułki tartej plus do obtoczenia kotletówolej roślinny do smażeniaSposób przygotowania:Kajzerkę namoczyć w mleku.Cebulę posiekać na drobno.Rozmrożonego mintaja zmielić w maszynce do mięsa. Następnie przełożyć do dużej miski, dodać jajko, sos sojowy, posiekany szczypiorek, cebulę oraz kajzerkę i starannie wymieszać ręką.Dodć suszoną bazylię, imbir, pieprz, odrobinę soli oraz 3 łyżki bułki tartej, wymieszać. Odstawić do lodówki na 15 minut. Konsystencja kotletów powinna być dość zwarta.Następnie zwilżyć ręce wodą i ulepić 8 kotlecików. Każdy z nich obtoczyć w bułce tartej.Na patelni rozgrzać olej na średnim ogniu. Kotlety smażyć z dwóch stron, aż będą złociste (po 2 minuty na każdą ze stron). Podawać na gorąco.