Wykonanie
30 Października 2013 Gotowanie ze stylemSłowo „parmigiana” oznacza „Z Parmy” – miasta leżącego na północy Włoch, jednak przepis na to danie powstał na południu Włoch. Eskalopki wołowe parmigiana z
sosem pomidorowym,
szynką parmeńską i
mozzarellą to szybkie do przygotowania danie, idealne dla tych, którzy poszukują niecodziennych smaków. We Włoszech bardzo często potrawa ta serwowana jest z dodatkiem
bakłażana,
kurczaka,
sosu pomidorowego i
sera.Eskalopki parmigiana z
szynką parmeńską,
mozzarellą i
sosem pomidorowym
Składniki na 6 porcji :
Sos pomidorowy:400 g
pomidorów całych w
sosie pomidorowym1 łyżeczka
oliwy z oliwek lub
oleju roślinnego1 łyżeczka
sosu sojowego2 krople
octu balsamicznego1 mały ząbek
czosnkuszczypta
cukru pudru1 łyżka stołowa
mlekasól,
pieprzWołowina:300 g
wołowiny np. ligawy1
jajko1/2 szklanki
bułki tartej4 pełne łyżki stołowe
mąki pszennej1 łyżka
mleka6 plastrów
szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej125 g
sera mozzarelli1/4 szklanki
oliwy2 łyżeczki drobno startej
skórki z cytrynyświeże liście
bazylii do dekoracjiSposób przygotowania:
Sos pomidorowy:
Pomidory z puszki zmiksować na gładką masę. Dodać łyżeczkę
oliwy, 1 ząbek wyciśniętego lub startego na drobnych oczkach tarki jarzynowej
czosnku, 2 krople
octu balsamicznego, 1 łyżeczkę
sosu sojowego, 1 łyżkę
mleka i szczyptę
cukru pudru. Doprawić
pieprzem i
solą do smaku, a następnie dokładnie wymieszać.
Wołowina:Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Wołowinę pokroić na 5 mm plastry, następnie rozbić tłuczkiem na plastry o grubości 3 mm (należy uważać, by nie przedziurawić
mięsa).
Jajka wraz z
mlekiem roztrzepać widelcem na gładką masę. Do oddzielnego naczynia wsypać
bułkę tartą i wymieszać ją ze stratą
skórką cytrynową. W kolejnym naczyniu umieścić
mąkę wymieszaną z
solą i
pieprzem.Każdy kawałek
wołowiny obtoczyć w
mące, następnie w
masie jajecznej i w
bułce tartej.
Mięso dobrze docisnąć do panierki.Na patelni rozgrzać
olej. Smażyć kotlety po 2 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.W żaroodpornym naczyniu lub najlepiej w brytfannie rozprowadzić
sos pomidorowy, po czym ułożyć na wierzchu eskalopki. Na każdy eskalopek nałożyć zwinięty plaster
szynki parmeńskiej szwarcwaldzkiej, a następnie po 1 plastrze
mozzarelli (o grubości około 5 mm).Piec 12-15 minut lub do momentu, aż
ser się roztopi a eskalopki będą miękkie.Potrawę udekorować listkami świeżej
bazylii.