ßßß
Składniki na 6 porcji :Sos pomidorowy:400 g pomidorów całych w sosie pomidorowym1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego1 łyżeczka sosu sojowego2 krople octu balsamicznego1 mały ząbek czosnkuszczypta cukru pudru1 łyżka stołowa mlekasól, pieprzWołowina:300 g wołowiny np. ligawy1 jajko1/2 szklanki bułki tartej4 pełne łyżki stołowe mąki pszennej1 łyżka mleka6 plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej125 g sera mozzarelli1/4 szklanki oliwy2 łyżeczki drobno startej skórki z cytrynyświeże liście bazylii do dekoracjiSposób przygotowania:Sos pomidorowy:Pomidory z puszki zmiksować na gładką masę. Dodać łyżeczkę oliwy, 1 ząbek wyciśniętego lub startego na drobnych oczkach tarki jarzynowej czosnku, 2 krople octu balsamicznego, 1 łyżeczkę sosu sojowego, 1 łyżkę mleka i szczyptę cukru pudru. Doprawić pieprzem i solą do smaku, a następnie dokładnie wymieszać.Wołowina:Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wołowinę pokroić na 5 mm plastry, następnie rozbić tłuczkiem na plastry o grubości 3 mm (należy uważać, by nie przedziurawić mięsa).Jajka wraz z mlekiem roztrzepać widelcem na gładką masę. Do oddzielnego naczynia wsypać bułkę tartą i wymieszać ją ze stratą skórką cytrynową. W kolejnym naczyniu umieścić mąkę wymieszaną z solą i pieprzem.Każdy kawałek wołowiny obtoczyć w mące, następnie w masie jajecznej i w bułce tartej. Mięso dobrze docisnąć do panierki.Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety po 2 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.W żaroodpornym naczyniu lub najlepiej w brytfannie rozprowadzić sos pomidorowy, po czym ułożyć na wierzchu eskalopki. Na każdy eskalopek nałożyć zwinięty plaster szynki parmeńskiej szwarcwaldzkiej, a następnie po 1 plastrze mozzarelli (o grubości około 5 mm).Piec 12-15 minut lub do momentu, aż ser się roztopi a eskalopki będą miękkie.Potrawę udekorować listkami świeżej bazylii.