ßßß Cookit - przepis na Eskalopki parmigiana

Eskalopki parmigiana

nazwa

Wykonanie

30 Października 2013 Gotowanie ze stylem
Słowo „parmigiana” oznacza „Z Parmy” – miasta leżącego na północy Włoch, jednak przepis na to danie powstał na południu Włoch. Eskalopki wołowe parmigiana z sosem pomidorowym, szynką parmeńską i mozzarellą to szybkie do przygotowania danie, idealne dla tych, którzy poszukują niecodziennych smaków. We Włoszech bardzo często potrawa ta serwowana jest z dodatkiem bakłażana, kurczaka, sosu pomidorowego i sera.
Eskalopki parmigiana z szynką parmeńską, mozzarellą i sosem pomidorowym
Składniki na 6 porcji :
Sos pomidorowy:
400 g pomidorów całych w sosie pomidorowym
1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
1 łyżeczka sosu sojowego
2 krople octu balsamicznego
1 mały ząbek czosnku
szczypta cukru pudru
1 łyżka stołowa mleka
sól, pieprz
Wołowina:
300 g wołowiny np. ligawy
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
4 pełne łyżki stołowe mąki pszennej
1 łyżka mleka
6 plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
125 g sera mozzarelli
1/4 szklanki oliwy
2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
świeże liście bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania:
Sos pomidorowy:
Pomidory z puszki zmiksować na gładką masę. Dodać łyżeczkę oliwy, 1 ząbek wyciśniętego lub startego na drobnych oczkach tarki jarzynowej czosnku, 2 krople octu balsamicznego, 1 łyżeczkę sosu sojowego, 1 łyżkę mleka i szczyptę cukru pudru. Doprawić pieprzem i solą do smaku, a następnie dokładnie wymieszać.
Wołowina:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wołowinę pokroić na 5 mm plastry, następnie rozbić tłuczkiem na plastry o grubości 3 mm (należy uważać, by nie przedziurawić mięsa).
Jajka wraz z mlekiem roztrzepać widelcem na gładką masę. Do oddzielnego naczynia wsypać bułkę tartą i wymieszać ją ze stratą skórką cytrynową. W kolejnym naczyniu umieścić mąkę wymieszaną z solą i pieprzem.
Każdy kawałek wołowiny obtoczyć w mące, następnie w masie jajecznej i w bułce tartej. Mięso dobrze docisnąć do panierki.
Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety po 2 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.
W żaroodpornym naczyniu lub najlepiej w brytfannie rozprowadzić sos pomidorowy, po czym ułożyć na wierzchu eskalopki. Na każdy eskalopek nałożyć zwinięty plaster szynki parmeńskiej szwarcwaldzkiej, a następnie po 1 plastrze mozzarelli (o grubości około 5 mm).
Piec 12-15 minut lub do momentu, aż ser się roztopi a eskalopki będą miękkie.
Potrawę udekorować listkami świeżej bazylii.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_eskalopki-parmigiana.html