Wykonanie
Lubię
mozzarellę, zresztą ogólnie lubię
sery i serowa dziewczyna ze mnie ;) Przeglądając nową książkę Ani Starmach natknęłam się na te apetyczne kuleczki, które odczekały swoje na liście "do zrobienia" i w końcu przyszła na nie
pora ;) Smak zdecydowanie spełnił nasze oczekiwania. Polecam!Potrzebujemy (2 porcje):
mozzarella:- opakowanie mini kulek
mozzarelli,- 1
jajko,- 2 łyżki
mleka,- 2 łyżki
mąki pszennej,- 3 łyżki
bułki tartej,- 1 łyżka
tymianku,-
sól,-
pieprz,-
olej do smażenia,
pomidorki:-
pomidorki koktajlowe,- 1 ząbek
czosnku,-
tymianek,-
oliwa z oliwek.
Czosnek obrać i pokroić w drobne plasterki.
Pomidorki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, położyć na nie
czosnek, oprószyć
solą,
pieprzem,
tymiankiem i skropić
oliwą. Wstawić do piekarnika, na ok. 20min na 180st.Przygotować 3 małe miseczki. Do jednej wsypać
mąkę, z dużą szczyptą
soli i
pieprzu. Do drugiej wbić
jajko i dodać
mleko - rozmieszać. Do trzeciej dodać
bułkę tartą i
tymianek. Kulki
mozzarelli odsączyć z zalewy i osuszyć na papierowym ręczniku. Kulki obtoczyć najpierw w
mące,
potem w
jajku, a następnie w
bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym (głębokim)
oleju, aż staną się złociste.Podawać z
pomidorkami.