ßßß
Składniki:kwiaty dyni (lub cukinii) - około 10 sztukduża kulka mozzarellikilka pomidorków koktajlowychkilka liści świeżej bazyliisól, pieprz na panierkę:jajkobułka tarta (dałam z razową) lubmlekomąka pszenna (u mnie razowa)Wykonanie:Kwiaty pozbawić słupka lub pręcika, delikatnie umyć i osuszyć. Mozzarellę pokroić w drobną kostkę, pomidorki na cząstki, bazylię posiekać. Ser, pomidory i bazylię wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Kwiaty nadziewać serem, delikatnie aby się nie rozerwały. Z mleka i mąki zrobić gęściejsze ciasto naleśnikowe, kwiaty maczać w cieście i smażyć na oleju na małym ogniu. Można też kwiaty moczyć w jajku i obtaczać w bułce tartej, a następnie smażyć. Sama nie mogę się zdecydować która wersja jest smaczniejsza.
/wydrukuj przepis/